Tárlat

2023.10.03. 11:25

Beragyogják a tarjáni intézmény galériáját a könyvtári napok alkalmából nyílt kiállítás alkotásai

Immár tizenhetedik éve rendezik meg az Országos Könyvtári Napok eseménysorozatot, amelyhez a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is csatlakozott a salgótarjáni Balassi Bálint Könyvtár, ahol október 2. és 8. között az érdeklődők megannyi színes programra lelhetnek. Az első ezek közül egy gyémántkirakó-képekből és gyöngyékszerekből álló kiállítás, amely hétfő délelőtt óta „ragyogja be” a salgótarjáni bibliotéka galériáját.

Veres Edina

A Lélekgyógyító gyöngyszemek – Alkotó könyvtáros kezek című kiállításon megtekinthető alkotások Pataki Monika Anna kezeinek a munkáját dicsérik

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Október eleje a könyvtáros szakma berkein belül jeles időszak, amely immár tizenhetedik alkalommal csalogatja az érdeklődőket a bibliotékák és a könyvek világába az Országos Könyvtári Napok eseményeivel. A rendezvénysorozathoz csatlakozó köz- és szakkönyvtárak között természetesen idén is megtaláljuk a Balassi Bálint Könyvtárat, ahol október 2-től 8-ig, azaz hétfőtől vasárnapig igazi programkavalkád várja az érdeklődőket. A hét nyitányaként hétfőn délelőtt a salgótarjáni könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájának falaira különleges, apró ragyogó pontokból álló képek kerültek, míg a vitrin asztalokat gyöngyökből fűzött ékszerek töltötték meg.

A Lélekgyógyító gyöngyszemek – Alkotó könyvtáros kezek című kiállításon megtekinthető alkotások Pataki Monika Anna kezeinek a munkáját dicsérik. A Jobbágyi Könyvtári, Információs és Közösségi Hely könyvtárosa portálunk érdeklődésére elárulta: nagy megtiszteltetés számára, hogy az Országos Könyvtári Napok salgótarjáni eseményei között mutathatja be a közönségnek az alkotásait.

– Gyöngyékszereket már hozzávetőleg 40 éve készítek, míg a gyémántszemes kirakókkal tíz esztendővel ezelőtt találkoztam. Az alkotói folyamat számomra egy stresszes nap után igazi feszültséglevezető, ami türelemre tanít. Gyerekeknek is tartok kézműves foglalkozásokat, és azt tapasztalom, hogy a türelem és a tolerancia gyakorlása nehéz feladat elé állítja a mai fiatal generáció tagjait. A célom, hogy ha már olvasni nem szeretnek, akkor legalább valami hasznos elfoglaltsággal töltsék el az idejüket – mondta Pataki Monika Anna, aki hozzátette: bízik benne, hogy a kiállítással is az olvasás irányába tudja majd terelni a fiatalokat.

Odafigyelés nélkül felesleges vele foglalkozni

A gyöngyökből fűzött ékszerekkel kapcsolatban a jobbágyi könyvtáros kifejtette, hogy a Salgótarjánba hozottak között leginkább népies darabokat láthatnak az érdeklődők, de két saját tervezésű is van közöttük. A motívum alapötlete ugyan az internetről származik, azonban a színkombináció és az anyagfelhasználás Pataki Monika Anna kreativitásából fakadt.

– A Balassi Bálint Könyvtárban bemutatott alkotásaim között vannak, amelyek nagyobb „volument” képviselnek. Ilyen például az a nyakék, amelyik nem kevesebb, mint negyven dekagrammnyi gyöngyöt tartalmaz. Az ékszerek elkészítéséhez szükséges időt leginkább munkaórában tudom kifejezni. A legegyszerűbb darabok olyan 5 órát, míg a bonyolultabbak akár 24-et is igénybe vehetnek. Emellett az is fontos szempont, hogy mennyire tudok koncentrálni, amikor nekiülök gyöngyöt fűzni. Odafigyelés nélkül felesleges vele foglalkozni, hiszen az elrontott darabok visszafejtése is időbe és energiába kerül – mutatott rá a kiállító.

A vitrin asztalokról a Bóna Kovács Károly Galéria falaira pillantva szó szerint ragyogó képeket tekinthetnek meg a látogatók. Közelebb lépve egy-egy alkotáshoz egyértelművé válik: az összkép több ezernyi apró, gyöngyszerű „mozaikból” áll össze.

– A gyémántszemes kirakó esetében nincs három milliméter egy-egy szem, amiket egy különleges, viaszt tartalmazó tollal lehet a tapadós felületű alapra ragasztani a megjelölt sablon és színkódok szerint. A legelső darab, amit készítettem egy kisebb méretű rózsa volt. Amikor megrendeltem, még azt se tudtam, mi az, de hamar megszerettem ezt a tevékenységet. A következő kép, amit készítettem egy speciális gyöngyszemekből álló főnix madarat ábrázol. Mindkettőt magammal hoztam az Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett kiállításra – mutatott rá Pataki Monika Anna.

Fél évbe telt az anime figura gyémántgyöngyeinek a helyére illesztése

Az alkotó azt is elárulta portálunknak, hogy a kedvenc témái közé tartozik például a fantáziavilág, azon belül is a sárkányok, vagy épp az állatok, mint például a macskák és a baglyok, de emellett szívesen készít anime-kel kapcsolatos képeket is. A könyvtáros számára legkedvesebb művéről is egy különleges „gyémántszemekből” álló sárkány néz vissza a közönségre, illetve szintén közel áll a szívéhez egy nagyméretű, anime figurát ábrázoló kép is.

Ez utóbbi esetében nem kevesebb mint fél évbe telt az összes apró „kockakő” helyre illesztése, mivel az ilyen formájú gyöngyszemek alapra való felragasztása a többi gyémántgyöngy fajtához képest is nagyobb precizitást igényel.

Az elkészült művek többsége nem marad sokáig Pataki Monika Anna otthonában. Általában ajándékként válik meg alkotásaitól, így például a kiállítás darabjai között is vannak olyanok, amelyek a hároméves unokája falát fogják majd később díszíteni.

A salgótarjáni tárlaton bemutatott darabok között akad egy igazi különlegesség is: egy könyvből kinövő, virágba borult fát ábrázoló kép, amely az idei Országos Könyvtári Napokra készült mintegy kilenc nap alatt.

A jobbágyi könyvtáros nincs híján további terveknek sem a kézműves tevékenységét illetően. Mint mondta: egy saját tervezésű gyémántkirakó elkészítését tűzte ki célul maga elé. Az elképzelés megvalósításához a tapadós alapot már be is szerezte, a minta életre keltéséhez pedig a korábbi képeiből visszamaradt parányi gyöngyszemeket használja majd fel. Az ábrával kapcsolatban ugyan még nem jutott végleges elhatározásra, de feltételezhetően a már említett kedvenc témák – úgymint a sárkányok és a macskák – közül kerül majd ki a végleges motívum.

Pataki Monika Anna alkotásait az érdeklődők október 13-ig, péntekig tekinthetik meg a Bóna Kovács Károly Galériában, a Balassi Bálint Könyvtár nyitvatartási idejében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában