Művészet

2023.10.04. 11:27

Alkotótábornak biztosított festői díszletet az apró nógrádi település

A közelmúltban képzőművészeti kiállítás nyílt Bokor község művelődési házában. A tárlat különlegességét az adja, hogy annak egyes darabjai a nyáron megrendezett alkotótáborban készültek, amelynek a festői szépségű apró település biztosított helyszínt immár második alkalommal.

Gulyás Edina

A közelmúltban nyílt meg a kiállítás, amely egy éven keresztül lesz látogatható

Forrás: Beküldött fotó

Az apró nógrádi község, Bokor immár második alkalommal biztosított helyet nyári alkotótábornak. Nincs ebben semmi meglepő, hiszen az alig száz lelket számláló település festői környezetben fekszik, utcái, házai éppen oda illenek. Két évvel ezelőtt rendeztek itt első alkalommal,  hagyományteremtő szándékkal tábort, akkor három művész alkotott a faluban. Idén immár hat fősre bővült a csapat.

Az alkotótábor ötletgazdája és lebonyolítója Sáfár Pál festőművész volt. Mint mondta: Nógrád megye egy másik településén, Karancskesziben is van egy alkotótelep, ahol már több alkalommal is tartottak a fentihez hasonló programot. 

– Megfogalmazódott az ötlet, hogy a karancskeszi tábor mintájára Bokorban is hasonlót rendezünk. Az elsőn hárman, idén azonban már hatan vettünk részt: Orbán György János és felesége, Ungár Judit, Losonczy Ildikó, Tömpe Emőke, Gyura Emma, a tanítványom és jómagam – hangsúlyozta Sáfár Pál. 

Mint kiemelte: azért választották az alkotótábor helyszínéül az apró települést, mert Gyura Emma 14 évvel ezelőtt vásárolt itt egy házat. A hölgy Franciaországban él, de minden esztendőben itt tölt néhány hetet, amikor a festészetnek hódol. A helyiekkel már a korábbi tábor alkalmával is jó kapcsolatot ápoltak, ami idén tovább erősödött. A lakók ez alkalommal is szívesen ültek modellt, közben jókat beszélgettek. 

Egy éven keresztül csodájára járhatnak

– A művelődési házban a közelmúltban nyílt meg a kiállítás, amely egy éven keresztül lesz látogatható. A falakat mintegy húsz kép díszíti, ezek jelentős része az én munkám, amelyek témájukban a községhez kötődnek. Ezen kívül természetesen látható más alkotótól is itt készült alkotás, főleg a helyiek portréit állítottuk ki – fogalmazott Sáfár Pál. Hozzátette: a táborban ceruza és tollrajzok, akvarellek készültek, de olajfestmények is megtalálhatók az alkotások között. A tervek szerint jövőre gazdagodik a program: egy napot arra szánnak majd, hogy bárki, aki kedvet kap hozzá kipróbálhassa tehetségét a művészek irányításával. 

Hegedűs Pál, Bokor polgármestere arról tájékoztatott: korábban, bő tíz évvel ezelőtt, tartottak már hasonló rendezvényt a faluban, akkor főiskolás fiatalok alkottak a községben. Az általuk készített festmények ma is a helyi vendégház falait díszítik.

– Örömmel fogadtam most is az ötletet, hogy településünk adhat otthont a programnak. Önkormányzatunk lehetőségeihez mérten mindenben támogatta a tábort, az alkotók egy részének például a vendégházban biztosítottunk szállást. Bízom abban, hogy a jövőben tovább fejlődik a kezdeményezés, és sikeres alkotóműhelynek adhatja kicsi, de annál szebb településünk a díszletet – közölte Hegedűs Pál. – A művelődési házban most kiállított szebbnél szebb képeket bármikor megtekinthetik az érdeklődők és a településre látogatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában