Költészet

2023.10.05. 10:27

Ady Endre múzsája kerül a magyar nagyasszonyok rétsági tablójára

Az Országos Könyvtári Napok Nógrád vármegyei programjaihoz csatlakoztatva folytatódik Szabó Klára kultúrtörténész előadássorozata Rétságon, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár olvasótermében.

Hegedűs Henrik

Rétság 2020.03.21. Kihalt Rétság Teknős Dominik

Fotó: T.Dominik

A szakember kiemelt kutatási területének tekinti a magyar történelem híres nőalakjainak az életét. A rétsági hallgatóság az elmúlt években Szabó Klára megközelítésében találkozhatott már Lorántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György erdélyi fejedelem felesége, Zrínyi Ilona, a munkácsi vár híres védője, II. Rákóczi György édesanyja, vagy palócországi viszonylatban Madách Imre anyja, Majthényi Anna nem mindennapi sorsával.

Ezúttal az október 5-én, csütörtökön 17  órakor kezdődő rendezvényen az irodalom kerül reflektorfénybe. Brüll Adél, azaz Léda, a költő Ady Endre szerelme és múzsája mutatkozik be az érdeklődők előtt. Felidéződik majd a rendkívül erős kisugárzású hölgy Ady előtti életvonalát, megismerkedését a zaklatott lelkületű versíró óriással, a szerelem nyugodt és annál vadabb perceit-óráit a Héja nász az avaron intenzitásában, és persze a szakítás pillanatát is, az Elbocsátó szép üzenet gyönyörűségesen fájdalmas lezárásával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában