Kultúra

2023.09.10. 08:17

Asztaltársasági tagok tárlatát láthatják Tarjánban, Tükröződések a címe

A hagyományok ápolásának a művészeti életben is nagy szerepe van: folytatásra késztet, inspirál. Ennek tudatában rendezi meg évről-évre őszi tárlatait a Balassi Bálint Asztaltársaság.

Csongrády Béla

Alkalmat ad a tárlat arra, hogy az alkotók bemutassák a legutóbbi kiállítás óta készült műveiket

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az idei kiállításuk a minap a megyei könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában – mondhatni az otthonukban – nyílt meg s ezúttal is alkalmat ad a tagok és a meghívottak nyilvánosság előtti megmutatkozására, a legfrissebb alkotások megmérettetésére.

A társaság 1998 decemberében jött létre, s a következő esztendő januárjától működik mondhatni folyamatosan és a legkülönfélébb módon (a kiállításokon kívül kiadványok megjelentetésével, konferenciák rendezésével stb.) ad életjelet magáról, a csoportba tömörült alkotók tevékenységéről. Azon túl, hogy e művészeti műhelynek immár önmagának is jelentős az előélete, nem felejthető, hogy a városban a múlt század harmincas-negyvenes éveiben már létezett egy ugyanilyen nevű értelmiégi csoportosulás, amelynek tevékenysége, szellemi öröksége bizony alaposan feladta a leckét a mindenkori utódoknak.

Handó Péter, az asztaltársaság elnöke köszöntötte a vendégeket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A jelenlegi asztaltásaság kiállítása – amely a 34. a sorban – minden évben egy lazán kezelt tematika köré szerveződik. Az idén a tárlatnak Tükröződések a címe, egyszersmind témája. Tavaly ilyenkor az Északi felfrissülés, egy évvel korábban a Reflexiók megnevezés volt a szervező erő. A megnyitón megjelenteket – művészeket, hozzátartozókat, érdeklődőket – a társaság elnöke, Orbán György János – aki maga is képzőművész – köszöntötte s egy szellemes gondolattal vezette be üdvözlő szavait: a fecskék elrepültek, mi újra itt vagyunk. A vezető tisztségviselő kérte fel Handó Péter írót, költőt, kulturális antropológust – ő szintén kiállító – hogy mondja el gondolatait. Nevezett bevezetőjében egy ókori görög filozófus, Platon úgynevezett barlang-hasonlatát – amely szerint a valóság árnyjátékként mutatkozik meg – hozta fel. Nem érzékelünk belőle többet, mint amit a bennünk lobogó gyertya lángja világlásával közvetít. De a műalkotás, amely sokszorosan fölfogható a világ tükörképének is, mit közvetít/közvetíthet a valóságról? Vajon a műalkotás valósága lehet valóság? Lehet olyan valóság, amelyet kollektíven birtokolhatunk? A közös nyelven belüli konszenzus megteremtése nélkül érthetünk-e bármit is a valóságról? Vagy bármely műalkotásból? Lehet-e valami más a valóság, mint közös teremtmény? – kérdezi Handó Péter. S úgy véli, hogy a társaság közös kiállítása már maga is válasz.

Tizennyolc különböző látásmódú alkotó huszonhat műve tükröt tart elénk. Egy olyan tükröt, amelyben felfedezhetjük a művészt, a művészetet és a művészeten keresztül önmagunkat. Miként a Nem én kiáltok című versében József Attila megfogalmazta: „Hiába fürösztöd önmagadban, / Csak másban moshatod meg arcodat.” A kép jel, a jel értelmezhető. Ugyan a jel nem azonos azzal, amit jelöl, de akár több is lehet az értelmezése révén. 

Tizennyolcan állítják ki alkotásaikat

Csak értelemmel kell a képhez viszonyulni. És hatni hagyni a tükröződéseiben – mondta Handó Péter miután valamennyi kiállító – Bogess Dániel, Botos Zoltán, Csépe Ferenc, Csomor Imre, Deák László, Gedeon Hajnalka, Gelencsér János, Ispán Tibor, Kelemen József, Király Mandi, Krasznainé Konczili Éva, Kun Péter, Losonczy Ildikó, Orbán György János, Pampurik Péter, Tuska Csaba – műveiről, tartalmi és formai jegyeiről – kifejtett néhány találó, a lényeghez közel jutni segítő mondatot. Külön kategóriát képez Agócs József, aki a fotóművészet eszközeivel hoz létre képzőművészeti alkotásokat. Handó Péter ugyancsak különleges képeit Orbán Görgy János ajánlotta a közönség figyelmébe. A hagyományosan színvonalas kiállítás szeptember 28-áig lesz látható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában