Ünnep

2023.07.22. 17:20

Fráter Erzsébetre és Madách Imrére emlékeztek Csécsén

Fráter Erzsébetre és Madách Imrére emlékeztek szombaton Csécsén, a programsorozatot koszorúzás és irodalmi előadás is színesítette.

Gubányi Patrik

Megkoszorúzták Fráter Erzsébet emléktábláját is

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Fráter Erzsébet emlékére, valamint Madách Imre bicentenáriumára rendezett ünnepséget szombaton Csécse önkormányzata. A jeles esemény több helyszínt is érintett. A programok a Fráter Erzsébet Általános Iskolában kezdődtek, ahol délelőtt ebédre invitálták az érdeklődőket, majd egy órával később a köszöntőbeszédek hangzottak el.

Csécsén megemlékezett a lakosság Fráter Erzsébetről és Madách Imréről is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Barna István, a település polgármestere köszöntőjében visszaidézte, hogy éppen pár napja volt egy éve annak, hogy Csécsén átadták a Fráter Erzsébet Emlékházat, mellyel egy régóta dédelgetett álmot valósítottak meg. Mint mondta: Fráter Erzsikéről – ahogyan a településen hívták őt –  többek között egy iskolát, és egy utcát is elneveztek a községben, utóbbit Madách Imréről is. Ezzel jelezve, hogy mindeketten meghatározó alakjai voltak Nógrád vármegyének. Hozzátette: bízik benne, hogy nem csak a jelenkor, hanem a jövő nemzedéke is gondozni fogja emléküket. 

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta: nagy ünnep a helyiek életében, amikor Csécse szülöttéről, Fráter Erzsébetről emlékezhetnek meg. Azonban Madách Imréről is szólni kell, aki Nógrád vármegye szülötte volt, és az egész országnak maradandót alkotott.

Skuczi Nándor is köszöntötte az emlékezőket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Köszönöm az itt élőknek, hogy ápolják és éltetik a Fráter család hagyatékát, emlékét. A vármegyei önkormányzat mindig elkötelezett lesz abban, hogy szűkebb hazánk jelentős személyeinek kultuszát megőrizze, természeti örökségünket pedig tovább éltesse – emelte ki Skuczi Nándor.

Megkoszorúzták az emlékművet

A beszédek után a megjelentek elhelyezték koszorúikat és virágaikat Fráter Erzsébet emléktáblájánál, majd átvonulnak a helyi templomba, ahol Gergely István, Csécse történetének kutatója tartott előadást. A megemlékezés ezt követően kulturális műsorral folytatódott a Fráter Erzsébetről elnevezett faluházban. Az egybegyűltek előbb a Kéknefelejcs Népdalkör dalcsokrát, majd Lánczi Imréné versszavalatát hallgathatták meg, végül pedig egy időkapszulát is elhelyeztek a helyszínen a szervezők.  Az ünnepség a csécsei művelődési házban zárult, ahol Praznovszky Mihály irodalomtörténész tartott előadást. A délutánt a Négy Arc Színház bemutatója és a helyi általános iskolások, a népdalkör, illetve az irodalmi művészeti csoport közös műsora is színesítette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában