Nekrológ

2023.05.06. 10:59

Elhunyt a közismert balassagyarmati drámapedagógus

Címkék#nekrológ

Nemrégiben kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt a közismert balassagyarmati tanár, drámapedagógus, B. Nyíregyházi Ágnes.

Hegedűs Henrik

Ági néni – őt így szólították tanítványai – rendkívül éles szemmel vette észre a gyerekekben rejlő tehetséget, amelyet aztán szívós következetességgel, elszánt hittel ki is bontakoztatott, megszerettetve a diákokkal a világot jelentő deszkák, a színpad közegét. Azok a fiatalok, akiket az évtizedek alatt felnevelt, az élet színpadán is kiválóan megállták a helyüket, a próbákon elsajátított mesterségbeli fogásokat a mindennapokban remekül felhasználhatják, szellemük, jellemük, személyiségük palléroztatásában, és határozott egyéniséggel tekintenek a legnagyobb nehézségek elé is.

B. Nyíregyházi Ágnes kiemelkedő tevékenységéért 2021-ben kapta meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság gyémánt okleveles gyermekszínjátszó-rendezői kitüntetését, hiszen több alkalommal nyertek a különböző csoportjai arany minősítésű eredményt a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád vármegyei és országos versenyein. Akkoriban így nyilatkozott színpadi rendezői hitvallásáról: – Úgy vélem, hogy a színjátszás alkalmat ad a diákok és egymás megismerésére, miközben megvalósítja a sokat emlegetett egyéni bánásmódot. Emellett örömet szerez a gyermekeknek a foglalkozásokon, a próbákon, a színpadon egyaránt. A „semmi nem kötelező” megsokszorozza aktivitásukat és megérzik az egymás elfogadásának, támogatásának, segítésének örömét. Így, ha ebből az érzésből jut a későbbi életük hétköznapjaiba is, akkor már mindent elértünk.

A B. Nyíregyházi Ágnes által a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola kebelében felkészített Pimasz kamasz csoportjának különböző előadásait több alkalommal láttam a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagytermében. Az ifjú színészpalánták bő humorral megáldva, nagyszerűen szórakoztatták a közönséget, szép magyar beszédük ékesen hangzott, és a bemutató tökéletesen megmutatta a felkészítő pedagógus sokoldalúságát, kreativitását, egyedi szemléletmódját. Ági néni, nyugodjon békében!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában