Petőfi200

2023.04.29. 16:30

Petőfi Sándor 1845. évi felvidéki körútját eleveníti fel a kiállítás

Lászlók Judit

Balassagyarmat, a Palóc Múzeum. Az intézmény fontos szerepet vállal a Petőfi 200 sorozatban

Forrás: Palóc Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Palóc Múzeuma a közösségi oldalán számolt be arról, hogy Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a balassagyarmati  intézmény, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, a Füleki Vármúzeum, a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és a szécsényi MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeuma összefogott, és közösen hozott létre kiállítás-láncolatot, Petőfi körút 200 mottóval. 

Mint írták, ezáltal felelevenítik a költő 1845. évi felvidéki körútját, valamint a határmenti múzeumokban és hatókörükben segítik a magyar azonosság- és összetartozás-tudat újraerősödését. Így az öt részből létrejövő kiállítás a Petőfi alakjából és életéből leszűrhető Kárpát-medencei összetartozást képviseli.

Az MNM Palóc Múzeum Petőfi 200 keretében létrehozott, Dalait a kunyhóban, palotában éneklik című kiállítását május 18-án, csütörtökön 17.00 órakor Szilágyi Márton irodalomtörténész nyitja meg. A tárlatot november 18-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában