Irodalom

2023.03.11. 10:15

Mikszáth és Petőfi kapcsolatáról tárt fel érdekességeket a tarjáni irodalomtörténész

Remélhetőleg, ha most vennék fel az 1973-ban Zolnay Pál által rendezett, Berek Kati riporterkedésével a költő születésének 150. évfordulóján készült Keressük Petőfit című dokumentumfilmet, kevesebb tájékozatlan ember szerepelne benne. Annál is inkább, mert fél évszázad elteltével a bicentenáriumi jubileumon immár a második éve a megannyi információs csatornán igencsak sok szó esik róla. Ezzel együtt még mindig nem lehet eléggé sokszor és különbözőképpen felidézni e felettébb különleges személyiség irodalmi, világirodalmi, emberi és közéleti értékeit.

Csongrády Béla

Kőrössi P. József író, költő, Sándor Zoltán, aki a forgatókönyvet is összeállította és dr. Praznovszky Mihály

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Ezt az igényt ismerték fel a Zenthe Ferenc Színház vezetői, művészei, amikor a Teátrum Kávéház, azaz a társulat kamaraszínházának színpadára megszervezték a Ha Petőfi élne című irodalmi estet. S, hogy ez az ötlet mennyire jó kezdeményezésnek bizonyult, azt a talán váratlanul nagy érdeklődés is igazolja, minthogy szinte teljesen megtelt a kamaraterem nézőtere. A Teátrum Kávéház több tekintetben folytatója a hosszú éveken át sikeres Szerdatársaság programsorozatának. 

Irodalomtörténész volt a vendég

A megjelentek nagy számát – a Petőfi iránti tiszteleten túl – a meghívott vendég, dr. Praznovszky Mihály rangos irodalomtörténész, Mikszáth- és Madách-kutató, szakértő személye is magyarázza. Egyrészt mert salgótarjáni születésű, itt él két testvére, és bár évtizedekkel ezelőtt elköltözött innen, változatlanul sok barát, ismerős fűzi a városhoz. Persze azért is szeretik, mert élvezetes stílusban vezeti elő eredeti gondolatait. A beszélgetőpartneri szerepet ezúttal a fentebb említett Szerdatársaság Irodalmi Kávéház rendezvényeiről ismert Kőrössi P. József író, költő vállalta magára. 

Elsőként annak a megerősítésére volt kíváncsi, hogy budapesti, dunántúli munkahelyei, állandó lakhelye ellenére melyek a legjelentősebb motivációk Praznovszky Mihály immár örökös nógrádiságában. A válasz a családot helyezte első helyre, majd részletesen kitért a Madách nevét viselő gimnáziumra – ahol érettségizett s ahol kitűnő tanárai voltak –, szellemiségének kitüntető szerepére. Az inspiratív tájat, a természeti környezetet a varázslatos jelzővel illette. Természetesen utalt arra a felettébb gazdag irodalmi hagyományra is, amely Madách Imre és Mikszáth Kálmán életművének folyamatos tanulmányozására, kutatására ösztönözte és ösztönzi a mai napig mint a Mikszáth Kálmán Társaság örökös elnökét is. Szerencsésnek érzi magát, hogy ebbéli munkálkodásában számos nagyszerű emberre talált. Külön is hangsúlyozta például az általa rendkívül tisztelt Hubay Miklós szerepét. 

P. Kerner Edit előadóművész is megidézte a költő szellemét
P. Kerner Edit előadóművész is megidézte a költő szellemét
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Mikszáth Kálmán írásai Petőfi Sándorról

S itt érkezett el a beszélgetés, s egyáltalán a program apropóját jelentő új, Ha Petőfi élne című könyv tartalmának értelmezéséhez. A kötet, amelyet a társaság adott ki Praznovszky Mihály szerkesztésében és amelyhez utószót is írt, alcíme: Mikszáth Kálmán írásai Petőfi Sándorról. Ez egyértelműen jelzi, hogy mire számíthat az olvasó. Evidensnek tetszett, hogy a továbbiakban a beszélgetés menete is elsősorban e téma körül forgott. 
Mikszáth a kötet tanúsága szerint 1877-től kezdve 1909-ig vetette papírra és jelentette meg főként különböző lapok hasábjain a Petőfivel kapcsolatos mintegy kéttucatnyi írását. Ezek közül néhányat Praznovszky Mihály különösen fontosnak tart. Ilyen például a Petőfi és szülei címmel a Budapesti Napilapban napvilágot látott cikke, vagy – amivel a szerkesztő szóban is sokat foglalkozott – A Petőfi legenda Selmecen című, 1882-ben kelt írás.

Utóbbiban a helyszín, a líceum révén tulajdonképpen összekapcsolódott kettőjük élete. Mikszáth ugyanis az irodalmi önképzőkör 1865. szeptember 23-i ülésén felolvasta az általa írt – sajnos elveszett – Petőfi sírja című verset. Nagyon fontos elemei a könyvnek, s a beszélgetésnek is azok voltak, a Petőfi koszorúkkal, zászlókkal körülvett pesti szobrának 1882-es felavatásával kapcsolatos cikkek. Ezekben ugyanis már megjelenik az a gondolat is, hogy miként kell méltón, felbecsülhetetlen értékei szerint elismerni, ünnepelni és nem kisajátítani ezt a kivételes képességű, radikálisan forradalmi lelkületű költőt, akiről Mikszáth egyebek közt a következőket írta: Virágaink legjavát neki vittük, amit a nyár hozott. Nem annyi még, amennyit érdemelne. De hát termett-e annyi? Nyarat évente csak egyet ád az Isten. Petőfit egyet ezer évre adott.

A legtöbb nyelvre lefordították műveit

Ebben a mondatban lényegében összefoglalható a rendezvény által sugallt Petőfi-kép, a költői zsenialitását hangsúlyozó mondandó. A költő műveit a legtöbb nyelvre lefordították. Ugyanakkor a több vonatkozásban új megközelítéseket is tartalmazó irodalmi estre invitáló meghívón Petőfi és Mikszáth mellett nem véletlenül szerepelt Ady Endre és a kortársunknak számító, 2016-ban elhunyt Esterházy Péter fotója. Ugyanis néhány igazán jellemző, a fentiekben is emlegetett Mikszáth-írás mellett a két ugyancsak jelentős szerzőt is megidézte Sándor Zoltán – aki a forgatókönyvet is összeállította – és P. Kerner Edit előadóművész, a Zenthe Ferenc Színház társulatának két tagja. Adytól a Petőfi nem alkuszik, Esterházytól a Petőfi, a légtornász hangzott el. 

Vonzódott Petőfihez

Praznovszky Mihály utó- vagy zárszónak is tekinthető írásában megállapítja: A Petőfi-vonzódás abban is felismerhető, hogy a költő neve gyakran feltűnik műveiben, akár csak egy-egy említés erejéig. Mondhatjuk, Mikszáth számára Petőfi állandósult korjelenség is, egyfajta viszonyítási pont. Vagy másként szólva: a közösségben meglévő, élő hagyomány, emlék, s elsősorban élmény, amely az életmű valamely pillanatában feltűnik. Akár még egy emlékkönyvi bejegyzésben is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában