Megnyitó

2023.03.01. 15:14

Megnyílt M. Kiss György emlékkiállítása Salgótarjánban

Több mint kilenc éven át dolgozott a József Attila Művelődési Központban dekoratőrként M. Kiss György festőművész, akinek az alkotásaiból szerdán nyílt emlékkiállítás az intézmény Klubtermében. Az eseményen Frics Balázs egy improvizált dobelőadással működött közre.

Veres Edina

Sokak érdeklődését felkeltette a tárlat

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Dr. Huszár Máté, a megyeszékhely alpolgármestere elmondta: a kortárs képzőművészeti kiállítás sokrétű reflexió a bennünket körülvevő világra. Megannyi válasz mindennapjainkra az alkotó egyéni, sajátos nyelvén megfogalmazva.

– Az 1962-ben született M. Kiss György három éve távozott közülünk, életének nagyobbik részét Somoskőújfaluban töltötte. Azon a településen, ahol kivételes szellemi és művészi erő koncentrálódik a mai napig is. Mentorának Földi Pétert, Kossuth- és Príma Primissima díjas festőművészt tartotta, aki tanárként majd barátként segítette és ösztönözte művészi pályáján – ismertette dr. Huszár Máté a kiállítót, akinek műveivel kapcsolatban hozzátette: egyedi hangvételű és bátran virtuóznak tekinthető munkái érzékeny önvallomások.

Ezt követően Földi Péter nyitotta meg a kiállítást, amellyel a téli zárvatartása után a József Attila Művelődési Központ kinyitotta kapuit a látogatók előtt. A Kossuth- és Príma Primissima díjas festőművész volt tanítványáról elárulta, hogy a somosi iskolában ötödiktől nyolcadik osztályig oktatta matematikára és rajzra is. Mint fogalmazott, M. Kiss Györgynek már akkor is fantasztikus szakmai érzékenysége volt, minden korrektúra során továbbgondolta a pedagógiai elvárást.

– Ez a kiállítás valahol egy alkotói folyamat közepét mutatja be, egy nagyon erőteljes válogatás, és mindenképp köszönet illeti azokat, akik kölcsönadták a képeket. A festmények egyfajta belső ritmus és energia együttműködéséből fakadnak. Szinte hihetetlen ez a belső szuggesztív ritmusképlet, az, ahogy tulajdonképpen az élet teljességének lehetőssége utáni sóvárgást próbálja láthatóvá tenni. Méghozzá úgy, hogy az érzékelhető valóság legyen, ha nem is tapintható, de olvasható. Mert a képzőművészet valahol ilyen – hangsúlyozta Földi Péter, aki arra is rámutatott, hogy M. Kiss György képépítkezésének van egy érdekes struktúrája: alapvetően absztrakt képi rendszerekben gondolkodik, de az mindig ott hordozza magában a belső sejtelmeket, az üzeneteket, a játékosságot, és a humort. A dekorativitás, az absztrakció, a formanyelvek színbeli hangulatkeltése pedig olyan mértékben összegezi az egészet, ami esztétika élményt is nyújt. Amögé betekintve pedig észrevehető a gondolatiság, a pontos üzenet, ami nem más, mint a személyesség esendősége, és kiszolgáltatottsága. Földi Péter zárásként aláhúzta: tanítványa képei az emberiesség nyelvén szólnak, az egyetemesség mértékében Somoskőújfaluból, és most már Salgótarjánból is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában