Teátrum

2022.11.22. 07:42

Woody Allen híres vígjátékával brillírozott a salgótarjáni társulat

Világhírű szerző, nem kevésbé jeles színművét tűzte műsorára a Zenthe Ferenc Színház: Woody Allen Játszd újra, Sam! című kétrészes vígjátéknak minap volt a bemutatója a KultKávéház kamaratermében.

Csongrády Béla

A produkció értékét növeli, hogy – Dér Marus kivételével – a darab valamennyi közreműködő színésze a Zenthe társulatának a tagja

Forrás: Nool

Fotó: H .M.

A darabot Woody Allen nemcsak írta, hanem a főszerepet – a személyiségére igencsak hajazó Allan Felix alakját – is eljátszotta 1969 februárjában, amikor a New York-i Broadwayen, a Broadhurst Theatherben megtartották az abszolút premiert. E munka során kezdődött Woody Allen munka- és személyes kapcsolata egyik későbbi élettársával, az Annie Hall című filmmel Oscar-díjig jutó Diane Keaton ugyancsak sokoldalú színésznővel. Bár 1972-ben film is készült a „Sam”-ből, természetesen Woody Allen főszereplésével, az amerikai nagyvárosban a darab első szériája sokáig nem került le műsorról, s nem kevesebb mint négyszázötvenhárom előadást ért meg. Ezt a számot azonban felülmúlja a darab magyarországi karrierje. Ugyanis a Vígszínház 1983 óta játssza folyamatosan Kern Andrással a címszerepben, s jó ideje már Hegyi Barbara az egyik fő partnere. Nem mellesleg 2019 őszén már az ötszázadik alkalmat ünnepelhették. Ilyen előzmények tudatában döntött úgy a Zenthe Ferenc Színház, hogy a 2022/23-as évad műsortervébe beiktatja e sajátos – alkalmasint amerikai, helyenként intellektuális humorú, szellemes poénokkal teli, kellemesen szórakoztató – vígjátékot.

Zenthe
Szellemes poénokkal teli, kellemesen szórakoztató vígjátékot vittek színre Salgótarjánban
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

 

Szórakoztató történetet tártak a nézők elé

A cselekmény középponti figurája egy Allan Felix nevű szemüveges, gátlásos, bevallottam depressziós, pszichiáterhez járó értelmiségi, aki filmkritikus, esztéta és rajongásig szereti a Casablanca című, Humphrey Bogart és Ingrid Bergman fémjelezte filmet. Olyannyira, hogy gyakran beszélget idoljával, Bogarttal, és tanácsokat kér tőle annak érdekében, hogy megváltoztathassa sikertelen magánéletét. Ugyanis a darab úgy kezdődik, hogy felesége, Nancy elhagyja. 

Sokat töpreng válása okán, szerencsére van két jó barátja, egy Dick nevű vállalkozó és párja, Linda, akik mindent megtesznek, hogy Felix ne szenvedjen tovább, de valamennyi megszervezett randevú, kísérlet – ilyen-olyan okok miatt – kudarcba fullad. Adódik azonban egy különleges alkalom, s amikor Dick üzleti úton van, Felix és Linda egymásra találnak. Igen ám, de onnantól kezdve lelkiismeret-furdalás gyötri mindkettőjüket, és Linda végül is visszatér férjéhez, Felix újra egyedül marad kétségeivel, keresheti tovább a zsákutcából kivezető utat és folytatja hiábavaló társalgásait Bogarttal. 
Az előadást Dér András vitte színre. A sok színházi tapasztalattal is rendelkező, filmrendezőként Balázs Béla-díjat nyert alkotó először vett részt Zenthe-produkcióban. Jó ritmusú, korszerű, de nem modernkedő stílusával, jó színészválasztással sikerült elérnie a célját: nevezetesen annak bizonyítását, hogy az embernek mindig, minden helyzetben önmaga megtalálására kell törekednie. Munkáját nem kis mértékben segítette Deés Enikő – a Salgótarjánban már otthonos – dramaturg, aki Földényi F. László remekül poentírozott fordítását használta a végleges szövegkönyvhöz. 

A színészek is nagyot alakítanak

A főszerepet játszó Ágoston Péter már több éve játszik a Zenthében, 2021 nyarán a Szarvasi Vízi Színházban a város díját kapta meg Molnár Ferenc Az ördög című művének Bakos-Kiss Gábor rendezte előadásában nyújtott alakításáért. Ezúttal is egyenletes, de sokszínű, olykor bravúrosnak is tekinthető alakítás fűződik a nevéhez, pedig jószerivel a két felvonáson át végig a színpadon kell lennie. Méltó partnerének bizonyul Linda szerepében Hege Veronika, aki egyetemi gyakorlóideje lejárta után is itt maradt. Szépen építi fel azt a folyamatot, amely során a barátság óvatosan ugyan, de izgalmas szerelemmé érlelődik. Ugyancsak hiteles Dick szerepében Gula Péter, aki már 2003-ban díjat kapott a POSZT-on, s hosszabb-rövidebb vidéki, fővárosi előélet után – amely a rendezést is magában foglalja – újként szerződött ide. Ez elmondható a kisebb szerepekben feltűnő Szilvási Juditról és Markó Jankáról is. 

A produkció értékét növeli, hogy – Dér Marus kivételével – valamennyi közreműködő színész a Zenthe társulati tagja, sőt Házi Anita törzstagnak tekinthető. Ők valamennyien rövid, úgynevezett kabinetalakítást nyújtanak, de jól oldják meg éppen ezért nem könnyű feladataikat. Hunyadi Máté – mint Bogart – tévékameráról szólal meg, amikor Felix – illetve a rendező – szükségesnek tartja. A díszlet- illetve jelmeztervező – Árvai György és Szűcs Edit – először csatlakozott a Zenthe társulatához. A manhattani lakás miliője és különösen a női szereplők ruhája szituációhűnek bizonyul. Az évad – a „Buborékok” utáni – második helyi bemutatója korrekt, élményszerű előadás formájában valósul meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában