Zarándoklat

2022.10.07. 16:38

Petőfi Sándor nyomába eredt a salgótarjáni csapat

Mint közismert, a lánglelkű Petőfi Sándor 1823. január elsején jött a világra, tehát közeleg születésének kétszázadik évfordulója. Az Országgyűlés a költőfejedelem szellemi öröksége előtti tisztelgés jegyében a 2022/2023-as esztendőt Petőfi-emlékévvé nyilvánította. Ennélfogva a különböző intézmények, szervezetek már az eddigiekben is számos rendezvénnyel fejezték ki azonosulásukat e gondolattal.

Csongrády Béla

A csapat gyalogos zarándoklata Eresztvényből indult, felolvasásokat is tartottak

Forrás: Beküldött fotó

A nógrádi megyeszékhelyen is hónapokkal ezelőtt elkezdődött a szervezés és a konkrét cselekvés. A közgés öregdiákok egyesülete és néhány lelkes, az ügy iránt elkötelezett személy, élükön Dupák Sándornéval és dr. Sándor Ottóval például azt határozták el, hogy kirándulások, túrák formájában jutnak el a költővel kapcsolatos településekre, helyszínekre, kiemelten emlékezve 1845-ös észak-magyarországi útjára.

Elkötelezettek az ügy iránt
Forrás: Beküldött fotó

Az első alkalomra, a Petőfi-emlékútra – melynek szervezésében a Somoskői Vár Egyesület is részt vett – márciusban került sor. Ennek keretében Petőfi-sarkot avattak fel a költő arcképével és egy turistatérképpel. Áprilisban a költő úgymond szülővárosaiba utaztak, minthogy egy sajátos szituáció révén Szabadszállás, Kiskőrös és Kiskunfélegyháza is annak tartja magát, és több ikonikus épülettel is rendelkeznek. Bugac-pusztán ebédeltek és választhattak Petőfi kedvenc ételeiből. Júniusban egy nógrád-gömöri kiránduláson érintették Tajtit, Vecseklőt, Ajnácskőt, Rimaszombatot, Gácsot, Losoncot és Füleket. 

Júliusban csatlakoztak egy országos programhoz. Ugyanis a Nemzeti Művelődési Intézet – illetve annak megyei képviseletei – Kápolnásnyékre szerveztek kirándulást, ahol a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház társulata bemutatta Petőfi A helység kalapácsa című eposzparódiáját. Figyelemre méltó, hogy Nógrád megyéből nem kevesebb mint négy autóbusznyi érdeklődő vett részt az eseményen. A következő, szeptember 13-i nagyrendezvény néhány kilométeres, mondhatni gyalogos zarándoklat színhelye Eresztvényből indulva a Petőfi sétány útvonala volt, amelyen érintették a meglehetősen elhanyagolt, a névadókhoz méltatlan Petőfi-forrást és a Balassi Bálint-emlékhelyet is. Egy-egy megállóhelyen irodalmi felolvasások is elhangzottak versekből, útleírásokból. A túrázókat megtisztelte jelenlétével Turcsány László, a körzet önkormányzati képviselője is. 

A következő napokban – konkrétan október 7-én, pénteken – a Petőfi-kedvelők ismét átlépik az északi országhatárt, amennyiben Szlovákia szepességi városaiba indulnak. A háromnapos program – többek között – érinti Kassát, Eperjest, Lőcsét, Iglót, Rozsnyót. 2023-ra is van már egy dicséretes komoly tervük: mintegy 15–18 kilométeres gyalogos túrát terveznek Somoskő–Vecseklő útvonalon és vissza.

Részlet Petőfi úti jegyzeteiből
Vecseklőn megháltunk, s másnap korán reggel indultunk Somoskőre, a Mátra egyik ágán, a Medvesen keresztül. Somoskő nem nagy vár volt, nem is nagy hegyen fekszik… de bámultam építését. Jó, hogy vezetőt fogadtunk Somoskőről Salgóra, mert tán föl sem találtunk volna e várra. Környékezi rengeteg erdő, bükk, cser, tölgy, s egyéb fákból. A hegy teteje óriási gránitszikla, s e fölött állott a vár, melynek most már kevés maradványa van. A legmagasabb fal mintegy kétöles. Talán nem volt Magyarországon vár, mely oly közeli szomszédja lett volna a csillagoknak, mint Salgó. Sokáig ültem romjainak legfelső csúcsán, tekintetem mérföldeken, lelkem századokon túl barangolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában