Mikszáth

2022.10.14. 11:39

Meghitt körülmények között töltötte utolsó éveit Horpácson a Nagy Palóc

Kálmán nap (október 13.) reggelén különös gondolatok forognak az irodalombarát újságíró agyában: a Nagy Palóc jut eszébe, és azon töpreng, miért éppen Horpácsot találta meg élete alkonyán, hogy ott kipihenhesse a mindennapok fáradalmait.

H.H.

Horpácson minden évben megemlékeznek az íróról

Forrás: Nool

Fotó: H.M.

A kérdésre a választ kereshetjük saját logikai okfejtés segítségével, de támaszkodhatunk magának, Mikszáth Kálmánnak a szavaira is. Érdemes ez utóbbival kezdeni. Tény és való, hogy a neves író és családja az 1900-as századforduló tájékán igencsak vágyott a vidéki nyugalomra. A nagyobbik fiú már felnőtt, a kisebbik éppen serdülőkorba lépett, és az ifjabb Kálmán és Albert egyaránt szorgalmazták, hogy vásároljanak Budapesten kívül birtokot. Többfajta ötlet felmerült, de hát az apa szigorú igényeihez, egyre erősebb „rigolyáihoz” nehezen lehetett alkalmazkodni, amelyik hely viszont neki tetszett volna, mint például a leláncolt medvék által őrzött Fogaras környéki várkastély, attól meg a gyerekek idegenkedtek. Aztán végre megtört a jég, és az író 1904-ben egy nap azzal tért haza, megegyezett nógrádi barátjával, Szontagh Pállal, hogy megveszi a horpácsi kúriáját, a nagy kerttel. A szerződés még azon ősszel megköttetett, és a következő esztendő tavaszán már ki is települtek.

„Pompás kis falu ez, a drégelyi várrom alatt. Szondy két apródja az én rétemen kergette a lepkéket, s az én cserebogaraim őseiből csinálta a malmocskákat. Egy völgykatlanban van elbújva az egész falucska, eltakarva a világtól, hatalmas hegyek rámája által. Vasút nem vezet ide, még országút, vagy megyei út sem, postája nincs, telegráfja még kevésbé, a dűlőutakat is a gyep és a laboda veri fel. Minden úgy van még itt, ahogy Ali basa hagyta, mikor innen eltakarodott. Megtaláltam mindazt, amire vágytam. Ezek a gerendás, alacsony szobák, a kis táblájú ablakok, a kandalló, melybe a nyitott kéményen át a szél be-bedudorász, mind-mind gyermekkoromra emlékeztetnek” – jellemezte az idilli körülményeket a palóc irodalmár. És milyen igaz!

A főváros innen cirka hatvan kilométer, ami nincs túl messze, ha befogat a kocsiba, pár óra alatt az István Főherceg nevét viselő szállodában lehet, hol barátaival vacsorázhat, de nincs túl közel sem, ahova nem hat át a nyüzsgő metropolisz zavaró zaja. Az egykori munkahely, Balassagyarmat alig egy kőhajításnyira fekszik, meg Szklabonya, a szülőhaza is. És azért ez mégiscsak a Palócföld. A világ, ami megannyi novella alaptörténetét adta, Görbeország, a maga annyira jellemző lakosaival.

A kúria mellé hamarosan megépült a klasszicista homlokzatú kiskastély – amit ifj. Mikszáth Kálmán tervezett – befogadták és nevelték az előző gazda kutyáit, amiről novella szól, és egyszer szarvas is tanyázott a tágas birtokon.

Milyen kellemes élményt jelenthetett a betegeskedő, és egyre inkább elfáradó, a politikától mindinkább megcsömörlő Mikszáthnak, amint kiment a kúria ámbitusára, leült a padra, elővette a csibukját, rágyújtott a dohányra, és kedélyesen elmerült a szemközti dombok elringató látványában (mint ahogy azt egy ismert fotó is megörökíti, ma pedig a horpácsi szobra is hasonló testtartásban ábrázolja). Arról nem beszélve, mennyi nagyszerű írásos munka emlékezetes sorai fogantak itt, ezekben a kellemes percekben.

Négy üde tavasz, nyár és kora ősz adatott meg a Nagy Palócnak, itt, a Cserhát és a Börzsöny határán. Halála után a feleség, Mauks Ilona természetesen nem hanyagolta el a birtokot, 1913-ban végleg kiköltözött ide, és ahogy arról egy nemrégiben, véletlenül, a Palóc Múzeum raktárából előkerült 1920-as évekbeli filmfelvétel tanúskodik, a család remekül érezte magát a horpácsi környezetben. Aztán Mauks Ilona is elhunyt (sírja pár perces sétára egykori otthonuktól, a templom mögötti magaslaton, a temetővel szemben található), egy ideig még serényen ápolták az utódok, de az 1950-es esztendőktől a kúria megindult az enyészet útján. Sok-sok évig pusztult, volt itt termelőszövetkezeti iroda és nevelőotthon is, aztán az 1990-es évek végétől fordult ugyan a kocka, megnyílt végül benne a Mikszáth-múzeum, de rengeteg gond kísérte a működést. Most végre megérkezett a jó hír, kormányzati támogatás jóvoltából megújulhat az egész épület, a kiállítótérrel együtt, újra lesz fűtése, de ebben a világválságban ki tudja, mikor érhetnek célba a fejlesztésre szánt guruló krajcárok... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában