Kiállítás

2022.09.18. 08:42

Első és utolsó tárlatát rendezte a művésztanár Salgótarjánban

Immár hagyományosnak nevezhető az a gyakorlat, hogy a tanév elkezdését követően megrendezik az első kiállítást is a Madách Imre Gimnázium Fayl Frigyes Galériájában.

Cs. B.

Boldizsár Gizi nagy szerepet vállalt műveinek értelmezésében, bemutatásában

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Nem történt másként idén sem, minthogy a minap kaput nyitott egy Budapesten élő művésztanár, Boldizsár Gizi 6x című egyéni tárlata. Mint Kele Szabó Ágnes galériavezető köszöntőjéből kiderült, ismeretségük, jó viszonyuk a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületéhez vezethető vissza. 

A művész nagy szerepet vállalt saját kiállítása bemutatásában, műveinek értelmezésében, de abban is, hogy láttassa személyiségének, alkotómunkájának sokszínűségét. Elmondta, hogy diplomahalmozó, hiszen eredeti tanítói oklevele mellé a későbbiek során megszerezte a rajztanári, a múzeumpedagógusi képesítést, legvégül pedig az iparművészeti egyetemen a környezetkultúra textil szakágban kapott bizonyítványt. 

A posztgraduális képzésben részt vevők 2004-ben hozták létre a kARTon csoportot, amely keretében Boldizsár Gizi is rendszeresen részt vesz a közös bemutatkozásokban, különböző programokban. Egyéni kiállítása azonban eleddig nem volt, megvárta a most elérkezett hatvanadik születésnapját. Erre utal a tárlat 6x címe is. Jelenlegi álláspontja szerint ez a salgótarjáni tárlat nemcsak az első, hanem az utolsó is lesz pályaképében. 

A galériában látható művek elsősorban textilművészi minőségében prezentálják alkotói munkásságát. A falakról visszaköszönő sajátos szövéstechnikai eljárással készült munkáinak megértéséhez vetítés keretében is fűzött magyarázatot. Kommentárjai azt tükrözték, hogy szívesen merít ihletet az irodalom különböző műfajaiból, így például Ady Endre Őszi, piros virágok, Lesznai Anna Ajánlás és Egyszerű dal című költeményeiből vagy az úgynevezett haiku-versekből is. Sőt, ő maga is írt már textilkönyvet s egy – a megnyitón is felolvasott – mesét a kis bordó szálról. Nagymamája emlékére fogalmazta meg az Emlékezet című írását. Az október közepéig látható kiállítás sok új ismerethez juttatja a diákokat és más látogatókat.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában