Tárlat

2022.09.21. 17:52

Budapesten állították ki a vizslási népművész Kossuth-gyászba öltöztetett babáját

A napokban kiállítás nyílt Kossuth Lajos születésének 220. évfordulójára Budapesten, a Csili Művelődési Központban. A kiállítók között szerepel Bocsi Éva vizslási népi iparművész Kossuth-gyászba öltöztetett babája is.

Bocsi Éva vizslási népi iparművész Kossuth-gyászba öltöztetett babája, háttérben Kossuth Lajos festményével

Forrás: Beküldött fotó

Még a tavasszal a Pesti Vigadóban, Kósa Klára jubileumi tárlatán figyelt fel a pesterzsébeti Kossuth Társaság vezetője a Népművészet Mestere címmel tavaly kitüntetett vizslási alkotó Kossuth-gyászba öltöztetett babájára. Kapott is az alkalmon és meghívta a Miért is Kossuth című kiállításra, hogy mutassa be a Kossuth-gyász időszakát idéző viseletet.

A ruha érdekességeiről Bocsi Évát kérdeztük.  

– Az egyik különlegessége az, – a dédnagyanyámtól úgy tudom –, hogy ezt az összeállítást Kossuth Lajos halála , 1894. március 20-a után készítették. Többektől úgy hallottam, hogy az országban két településen gyászolták egy évig Kossuthot. Az egyik Vizslás, a másik pedig Kazár volt. Ekkor a palócok fekete alapon piros mintás ruhába, az úgynevezett Kossuth-gyászba öltöztek, piros-sárga-zöld színű selyemszalagból készítették a féketőt, ami hirtelen ránézésre akár piros-fehér-zöldnek is tűnhetett – mondta el portálunknak Bocsi Éva.

– Az egyik oka az volt, amiért nem készítették fehér színnel, hogy a Habsburgokat megtévesszék. A másik oka a sárga színnek az volt, hogy palócoknál a sárga a gyász színét is jelentette. Ezért ezt a színt inkább díszítésre használták – folytatta az iparművész. – A ruhán a fekete a gyász színe, a vörös a vér színe, utóbbival a szabadságharc véráldozataira is emlékeztek. A viseletet 1984-től egészen 1920-ig hordták.

Bocsi Éva hozzátette, hogy Kazáron és Vizsláson a viseleten kívül, abban az időben tányérok is készültek Kossuth Lajos idézeteivel, annyira hű volt hozzá e két falu.

A kiállítás október 9-ig tekinthető meg Budapesten a Csili Művelődési Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában