Ifj. Szabó István

2022.08.28. 12:04

Emléktáblával tisztelegnek a neves dorogházi szobrászművész emléke előtt

Ifj. Szabó István szobrászművész – aki azonos nevű, szintén szobrász édesapjától való megkülönböztetés céljából élete végéig hordta az ifj. jelzőt – 95 évvel ezelőtt Dorogházapusztán látta meg a napvilágot. Erre utal a szombati falunap keretében, a szépen felújított közösségi ház előterében felavatott emléktábla.

Csongrády Béla

Felavatták a szobrászművész emlékére készíttetett táblát

Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Fotó: Shah Timor

Az ünnepségen megjelenteket Kővári Lászlóné polgármester köszöntötte, majd Juhász László helytörténész ismertette a Szabó családra vonatkozó legfontosabb – kiemelten a Dorogházával – összefüggő adatokat, majd Végh Gyula az ifj. Szabó István Baráti Kör – jelesül társai, Osgyáni Lajosné Rákos Ilona és Szeberényi András – nevében szólt az előkészítő munkáról, illetve az épület nagytermében megrendezett kiállításról

Kiállítás mutatta be az alkotó munkásságát
Fotós: Shah Timor / Forrás: Dornyay Béla Múzeum

A kétszeres Munkácsy-, valamint Prima-díjas, Nógrád megye, Bátonyterenye és a szlovákiai Királyhelmec díszpolgára címet is elnyert szobrászművész érdemeit dr. Shah Gabriella művészettörténész, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum igazgatója méltatta. Kiemelte, hogy Szeberényi András fotóin együtt láthatók ifj. Szabó István Nógrád megyében felállított szobrai, de az első jelentősebb megbízásáról – a Hősök terére, a Milleneumi Emlékmű részeként Bethlen Gábor szövetséget köt a csehekkel című művéről –, illetve a Királyhelmecre készített történelmi szoborcsoportról is készültek képek. 

Ifj. Szabó István 1927-ben született Dorogházán
Fotós: Shah Timor / Forrás: Dornyay Béla Múzeum

Dr. Shah Gabriella megemlítette, hogy ifj. Szabó István – akiről Shah Timor évekkel ezelőtt forgatott filmet – sok kiemelkedő irodalmi személyiséget, így Petőfi Sándort, Váci Mihályt, Madách Imrét is megmintázott. Több alkotása került a horpácsi kúria kertjébe. Közülük szinte ikonikussá lett a Mikszáthot egy padon megörökítő szobra. Ez is – mint a többi portré – szinte láttatja a költőket, írókat. A táblát leleplezők között ott volt Berta Zsolt gépészmérnök, aki rokonként idézte meg a 2017-ben elhunyt ifj. Szabó István alakját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában