Ének

2022.07.10. 11:20

Dallal ünnepelt a születésnapján a népművészet rimóci mestere

Holecz Istvánné Margit nénit a falu dalos pacsirtájának is nevezik, élete összeforrt az énekléssel, ami nagy örömet ad neki a mindennapokban. A közelmúltban is dallal ünnepelte hetvenhetedik születésnapját.

Szenográdi Ferenc

Holecz Istvánné Margit néni többek között a Kossuth-díjas Szvorák Katalinnal is együtt énekelt egy lemezen. Nemcsak tolmácsolja, hanem gyűjti is a helyi dalokat, szokásokat

Forrás: Sz.F.

Rimóc, de természetesen megyénk is büszke lehet a Népművészet Mestere díj birtokosára, aki gyönyörű szép hangjával, táncával emberek ezreinek szerzett már örömet. Ahogy mondta, az utóbbi két évben részben a járványhelyzet, valamint a betegsége miatt is kevesebb fellépést vállalt, de azért egy-két meghívásnak így is eleget tett, többek között énekelt egy budapesti táncházban is. 

– Olyan családban nőttem fel, ahol nagyon szerették és ápolták is a népi kultúrát. Mindig összejöttek az asszonyok a téli estéken tollfosztásra s egyéb munkára, s közben folyamatosan dalra fakadtak – idézte fel emlékeit Margit néni, hozzátéve, hogy gyermekként ő is beállt közéjük énekelni. 

– Amikor néprajzkutatók jártak a faluban, a mi családunkat is felkeresték. Én gyermekként felálltam a székre vagy a lócára, és úgy énekeltem nekik – mesélte Holecz Istvánné, aki legalább olyan jó szervező, mint amilyen énekes. Jó pár évvel később falujában megalakította az asszonykórust. 

Az első fellépésükre még 1970-ben került sor, ahol mindjárt nagy sikert arattak. Később szerepeltek a neves Röpülj páva televízió-műsorban, ahol Margit néni szólóénekesként bejutott a döntőbe, majd különdíjat kapott. Ezután néptánccal is bővítettek műsorukat. A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesületnek negyven éven át volt a csoportvezetője, de sokszor szólóénekesként is a közönség elé állt. Mind a mai napig tagja a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének. Hrúz Dénessel, a Dűvő zenekar vezetőjével közösen CD-lemezt jelentettek meg. Szvorák Katalinnal pedig Palóc Karácsony címmel jelent meg nagylemezük. 

Holecz Istvánné 1999-ben megkapta a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától Ének és tánc kategóriában a Népművészet Mestere címet. Ezenkívül magáénak tudhatja az Aranypáva díjat, rendelkezik a Vass Lajos Nívódíjjal, s elismerései között szerepel a Szeder Fábián-díj, valamint a Fülöp Ferenc-díj is. 

Nemcsak tolmácsolja, hanem gyűjti is a helyi dalokat, illetve falujának karácsonyi, újévi és egyéb ünnepi szokásait. Tudását, tapasztalatait szívesen megosztja másokkal. Ahogy mondta, a felvidékről gyakran megkeresik, hogy tanítson be nekik rimóci dalokat, táncokat. Eddig állandó szereplője volt a balassagyarmati Szent Anna-búcsúnak, de idén az egészségi állapota miatt nem vállal fellépést. 

Férjével hatéves koruk óta ismerik egymást. Annak idején az általános iskolában gyakran szerepeltek együtt. Az életüket 1964-ben kötötték össze, azóta élnek boldog házasságban. Van egy fiuk és egy lányuk, valamint négy unokájuk, és egy dédunokájuk. Margit néni büszke arra, hogy unokája, Bocsó Péter is megkapta a Fülöp Ferenc-néptáncdíjat. – Szeretném, ha a Jóisten még megengedné, hogy dalaimmal tovább tudjam szórakoztatni az embereket, s örömet szerezzek nekik – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában