Szent László Közösség

2022.05.03. 13:29

Sikert sikerre halmoznak az évfordulót ünneplő ságújfalui amatőr színjátszók

Szinte napra pontosan tizenkét évvel ezelőtt alakult egy amatőr színjátszó csoport Ságújfaluban, ami a Szent László Közösség nevet kapta. A társulat azóta már számos színdarabbal megörvendeztette az embereket az ország különböző pontjain, 2016-ban és 2020-ban a Nemzeti Színházban is felléphettek. Legújabb előadásuk, a Pilátus pere szintén nagy sikert aratott.

Gerhát Karina

A járvány miatti kényszerszünet után a Szent László Közösség idén új színdarabbal örvendeztette meg a közönséget

Forrás: Beküldött fotó

– Egy kisebb színdarabot már 2009-ben is betanultunk, illetve el is játszottunk itt Ságújfaluban. 2010-ben a húsvéti ünnepekre készülve passiót szerettünk volna előadni, aminek híre ment, és nagy örömünkre szalmatercsi, karancssági, pilinyi, a későbbi években pedig etesi, illetve karancsaljai társakkal is bővült a csoportunk. A Szent László Közösség 2010. május 1-jén alakult meg. Az általános iskolásoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig minden korosztály képviselteti magát a társulatunkban – mondta el hírportálunknak Dénes Katalin. 

A Szent László Közösség vezetője hozzátette: a színdarabokat elsősorban a helyi, illetve a környező települések templomaiban, közösségi házaiban adják elő, azonban eljutottak már Esztergomba, Szendehelyre, Dré­gely­palánkra, Ipoly­hídvégre is. 2016 márciusában pedig a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán adták elő a Fejjel magasabb mindenkinél című saját színdarabjukat, amellyel a nemzetközi megmérettetésen bronzminősítést szereztek. 2020 januárjában, féléves felkészülés után a Szent László Közösség képviselhette Nógrád megyét az V. Pajtaszínházi Szemlén, Illyés Gyula Tűvé-tevők című parasztkomédiájával. A csoport így újból felléphetett a Nemzeti Színházban, mentoruk Máté Krisztián, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház színművésze volt. 

Személyre szabottan írták meg a jeleneteket
Forrás: Beküldött fotó

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően a Szent László Közösség idén új húsvéti színdarabbal örvendeztette meg a közönséget, amely a Pilátus pere elnevezést kapta. 
– Második éve tevékenykedem a közművelődésben, és könyvtáros is vagyok. Idén januárban bejött hozzám egy házaspár, akik adománykönyveket hoztak. A kötetek rendezése közben bukkantam Popper Péter könyvére, amelynek címe: Pilátus testamentuma. Úgy kell elképzelni, hogy Pilátus naplóját olvassuk, amelyet az írnoka diktálás után szorgalmasan lejegyzetel. 

A mű Pilátust az eddigi ismertektől kissé eltérően mutatja be, többet enged láttatni az utat kereső emberből. 

Januárban olvastam ezt a könyvet, ami két hónapig nem hagyott nyugodni, majd március első felében álltak össze az olvasottakkal kapcsolatos gondolataim, amikor is hozzákezdtem a színdarab megírásához. A kilenc szereplőnek szűk egy hónap állt rendelkezésére a szöveg, továbbá a mozgás megtanulására, rögzítésére. Amikor a címet adtam, eszembe jutott az első igazi színművünk, a Jézus pere, amelyet tizenegy évvel ezelőtt mutattunk be. Sokat gondoltam vissza arra az előadásra is. A Pilátus pere című darabot húsvétvasárnap mutattuk be a ságújfalui templomban, azonban a közeljövőben Szalmatercsen is elő fogjuk adni – tudtuk meg Dénes Katalintól. 

Kérdésünkre kifejtette: azért írta ezt a színművet, mert szerette volna megismertetni Pilátust az emberekkel. Személyéről ugyanis kevés hiteles történelmi információ áll rendelkezésünkre. Mint tudjuk, Pilátus nem tanúsított határozott viselkedést, amikor elítélte Jézust. Ki is jelentette, hogy semmi vétket nem talál benne. A főpapok viszont azt kiáltozták, ha nem ítéli el, akkor nem a császár barátja. Júdea helytartóját tehát választás elé állították. 

– Úgy is mondhatjuk, hogy Pilátus zsarolás áldozata lett. Azon is elgondolkodtam, hogyan élt a sorsdöntő elhatározás után, miképp tudta feldolgozni a Jézussal történt találkozást. Ezek adták meg a színdarab keretét, amelybe időutazásként a mai korra jellemző történéseket illesztettem be. A jeleneteket személy szerint a színjátszó társaimnak írtam – bár a főszerepet nem magamnak szántam –, mindenki meg is találta benne a saját részét. Az utóbbi években már így készülnek a darabok – emelte ki Dénes Katalin. 

Megtudtuk továbbá, hogy évente két-három színjátékot tanulnak be – a pandémia időszaka kivételt képzett ez alól –, így már mintegy harminc színművet mutattak be. 

– Továbbra is előre nézek és tervezek. Konkrét téma, gondolat jelenleg nincs a fejemben, de remélem, hamarosan lesz és a nagycsaládból ismét akadnak majd társaim az álmaink megvalósításához. Nem telik el úgy egy nap sem, hogy ne imádkoznék a közösségünk fennmaradásáért. Mindig hálát adok a Gondviselőnek a közös örömökért és a megélt nehézségekért egyaránt. Istenbe vetett hit nélkül ugyanis már nem létezne a színjátszó nagycsaládunk – hangsúlyozta a Szent László Közösség vezetője. 

Szemlén képviselték megyénket – A 2016-os nemzeti színházi fellépés után 2020 januárjában ismét óriási élményben volt része közösségünknek. 2019 áprilisában Máté Lászlóné, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád megyei igazgatója felkért, hogy képviseljük szűkebb hazánkat a Pajtaszínházi Szemlén. Mentort is kaptunk Máté Krisztián személyében, akinek segítségével Illyés Gyula Tűvé-tevők című színdarabjára esett a választásunk. 2019 őszén megkezdtük a felkészülést, a Pajtaszínházi Szemle 2020. január 25-én volt a Nemzeti Színházban. A felkészülés alatt sok tapasztalattal gazdagodtunk, amiket azóta is igyekszünk kamatoztatni. A színdarabot bemutattuk már Ságújfaluban, illetve Bujákon is. A fellépéssorozatot azonban a járványhelyzet megszakította, de a közelmúltban már ismét kaptunk meghívást Dejtárra, valamint Sóshartyánba is – mondta Dénes Katalin. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában