Kiállítás

2022.02.18. 17:20

Színes ecsetvonásaival a természet szépségéről mesél a salgótarjáni festő

Puruczki Stella hobbialkotó festményei hétfőtől a salgótarjáni Libri könyvesbolt falait díszítik. A kiállított munkák tükrözik alkotójuk hitvallását: a vásznakon az élénk színek játékával elevenednek meg a természet szépségei, miközben a befogadó egy pillanatra az elé táruló nyugodt tájakon érezheti magát.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH/Ladóczki Balázs

Fotó: Ladóczki Balázs

Puruczki Stella már kislányként szívesen vett ecsetet és ceruzát a kezébe, szinte minden gondolatát papírra vetette. E tehetségét az általános iskolában rendre igyekezett különféle rajzversenyeken is kibontakoztatni, többször szép elismerések koronázták alkotásait. 

A középiskolás éveim alatt vendéglátást tanultam Balassagyarmaton, s bár ekkor elsősorban a tanulásra koncentráltam, végleg nem távolodtam el az alkotói vonaltól. Beleástam magam a művészettörténettel foglalkozó könyvekbe, így minél több ismeretet szereztem a festészetről. Felnőttként a munkám mellett pedig még több időm jut a hobbim gyakorlására, mert olyan műszakrendben dolgozom, hogy a szabadnapjaimat rugalmasan kezelhetem. Ilyenkor ki is élvezem az egyedüllét nyújtotta inspirációt – mondta a 23 éves alkotó. 

Imádja a tájfestészetet

A fiatal festő főként akrillal alkot, a könyvesboltban látott munkái is e technikával készültek. Kérdésünkre, mely téma áll hozzá a legközelebb, Stella egyértelműen a tájfestészetet adta válaszul. 

Imádom a természetet, ezért megyeszerte is sokat kirándulok. Az elém táruló szép tájak mindig ellazítanak és megihletnek, emiatt gyakran festek a szabadban. Amint beköszönt a jobb idő, a salgói várat festeném meg testközelből

 – mesélte Puruczki Stella. 

Puruczki Stella beleásta magát a művészettörténettel foglalkozó könyvekbe is

Forrás: NMH/L. B.

Hozzátette: kedveli a magyar hegyeket és pusztákat, de a távoli vidékek is elvarázsolják. Sok hely van, ahol még nem járt, de szépségük inspiráló erővel bír. Mi sem bizonyítja a világ iránti vágyakozását, minthogy Japán, Mexikó és Skócia szépségeit is életre keltette már a vásznon. Nagy álma, hogy e helyeken egyszer személyesen is elővegye az ecsetet, s azt fesse meg, amit éppen lát. A hobbialkotó szinte teljesen autodidakta módon – leszámítva néhány iskolai szakkört – sajátította el eddigi ismereteit a művészetek terén, de a fejlődés reményében folyamatosan kísérletezik a technikákkal. Megemlítette, szívesen járna festőoktatásokra, ezért örülne, ha erre Nógrád megyében is több opció állna rendelkezésükre az amatőr alkotóknak. 

A fiatal lány álma, hogy egyszer a szenvedélye a munkájává váljon, de addig is szeretne minél több lehetőséget kihasználni a bemutatkozásra. 

Tavaly a Balassi Bálint Megyei Könyvtár galériájában népszerűsíthettem a tájképeimet. A jelenlegi könyvesbolti kiállításnak azért is örültem nagyon, mert sok ember szereti a képzőművészetet és az irodalmat, s a kezdeményezésnek hála előbbiből is bárki kaphat ízelítőt könyvvásárlás közben

 – mondta a kiállító, aki szintén irodalomkedvelő. Elárulta, Budai Lotti és Orvos-Tóth Noémi kötetei különösen nagy hatással vannak rá. 

Legújabb munkáit az iszlám világ szellemisége hatja át, míg az alkotásmódját illetően az akvarellel is elkezdett ismerkedni. 

A festészettel járó új kihívások feltöltenek, de meg is nyugtatnak. Szeretném a képekkel visszaadni azt a belső békét, amelyet a készítésükkor magam is átélek. Elsősorban azt üzenem a munkáimmal, hogy szeressük, védjük és ismerjük meg a természetet– emelte ki Puruczki Stella. 

Népszerűsítik a helyi tehetségeket

Mint arról már korábban beszámoltunk: 2020 őszén a salgótarjáni Libri könyvesbolt egy megyeszerte egyedülálló művészetbarát kezdeményezést indított, melynek céljaként a helyi művészek és alkotók közönség előtti bemutatását tűzte ki. Az ötletnek hála azóta több Nógrád megyei munkája színesítette már az üzlet falait. Nemrégiben Sziszik Dániel fotós, Karácsony Attila festő és Losonczy Ildikó zománcművész is kiállította már műveit. Szabó Zsanett boltvezető érdeklődésünkre elmondta, a tárlatokkal minél többen megismerhetik szűkebb hazánk tehetségeit. Hozzátette: kezdeményezésüknek, hogy az irodalmat és a képzőművészetet e módon népszerűsítik, nagy sikere van a vásárlók körében. Az ötletgazdák mottója az, hogy művészet nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

Címkék#festő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában