Zene szárnyán

2022.01.04. 11:17

“Képtelenek voltunk visszamenni” - Latinovitsot siratta Balassagyarmaton a Kaláka

A Kaláka legutóbb Salgótarjánban lépett fel megyénkben. Itt meséltek portálunknak a régi nógrádi koncertjeikről, és arról is, hogy aznap pont Balassagyarmaton játszottak, amikor a színészlegenda Latinovits Zoltán elhunyt.

Veres Edina

Most a Petőfi Adventi Karaván turnésorozat gurulószínpadán ragadtak hangszereket az együttes tagjai a Förster emlékpark melletti parkolóban

Forrás: NMH

Fotó: L.B.

Szabad-e bejönni ide betlehemmel? – hangzott el a kérdés a közelmúltban a salgótarjáni Förster emlékpark melletti parkolóban. Sokaknak ismerős lehet ez a néhány szó, hiszen a Kaláka együttes többször is fellépett már szűkebb hazánkban. Ez alkalommal az ötvenkét éves formáció tagjai a Petőfi Adventi Karaván turnésorozat gurulószínpadán állva játszottak a közönségnek a nógrádi megyeszékhelyen.

Már 52 éve muzsikálnak a Kaláka együttes tagjai a közönségnek határon innen és túl egyaránt. Repertoárjuk megzenésített versekből áll, munkásságuk Nógrád megye lakosai előtt nem ismeretlen, hiszen többször adtak már koncertet a Palócföldön, legutóbb a megyeszékhelyen. 

Több nógrádi településen is adtak már koncertet 

Gryllus Dániel a zenekar előadásain egyebek mellett furulyával, citerával, pánsíppal, klarinéttal és tárogatóval kelti életre a szólamokat. Amint mondta: Salgótarjánban először az 1970-es évek elején jártak, azt a koncertjüket a rádió is közvetítette. 
– Akkoriban sokszor léptünk fel a helyi művelődési házban. Azt hiszem, legutóbb néhány évvel ezelőtt látogattunk el a nógrádi megyeszékhelyre, amikor is az Így szerettek ők című irodalmi koncerten működtünk közre. Az előadás Nyáry Krisztián azonos című kötete nyomán készült. Ezen túl például a helyi színház gyermekbérletének előadásai között is helyt kaptunk már korábban – fejtette ki Gryllus Dániel, aki azt is hozzátette: Salgótarjánon túl több megyei település neve is ismerősen cseng a számára, hiszen léptek már fel Szécsényben, Rétságon vagy épp Balassagyarmaton is. Utóbbi helyszínhez egy emlékezetes estét is kötnek az együttes tagjai, ugyanis 1976. június 4-én is ott játszottak. 
– E napon halt meg Latinovits Zoltán, akivel két évig dolgozhattunk együtt. Megtartottuk a koncertet, amelynek legvégén előtte tisztelegve eljátszottuk az általa oly sokszor előadott József Attila-verset, a Betlehemi királyokat. Lementünk a színpadról, de már képtelenek voltunk visszalépni a deszkákra, hiába szólt a visszataps. Az öltözőben csak zokogtunk és gyászoltuk a fiatalon elhunyt színészlegendát, akire mindannyian társként és barátként tekintettünk – idézte fel a zenész. 

Szívesen csatlakoztak az új kezdeményezéshez 

A Kaláka együttes tagjai örömmel játszanak bárhol, ahol szeretettel fogadja őket a közönség, így Salgótarjánba is jó szívvel tértek vissza a közelmúltban. Ez alkalommal a Petőfi Adventi Karaván turnésorozat gurulószínpadán ragadtak hangszert a Förster emlékpark melletti parkolóban. 
– A Petőfi Kulturális Ügynökség idén életre hívott kezdeményezése az első pillanatban a szívünkbe lopta magát, így mindenképp helyet szerettünk volna biztosítani neki a naptárunkban. Ez akkor még elég bonyolult feladatnak tűnt, hiszen terveink között szerepelt több külföldi, például szlovákiai fellépés is. Végül a koronavírus-járvány sajnálatos súlyosbodása miatt a határon túli koncerteket le kellett mondanunk. Öröm az ürömben, hogy így viszont teljes bizonyossággal vállalni tudtuk, hogy hat hazai városban, köztük Salgótarjánban is, bemutatjuk a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadásunkat – közölte Gryllus Dániel, aki arról is beszámolt: a nógrádi megyeszékhely közönségének meleg fogadtatása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a koncert idején jó hangulattal tudták megtölteni a hideg téli estét. 

Nem egy stílust, hanem egy műfajt képviselnek 

A verseket megzenésítő együttes változatos repertoárja több mint ezer dalt számlál. Azzal kapcsolatban, hogy ezek között akadnak-e palóc ihletésűek is, az előadóművész elmondta: a magyar prózairodalomból Mikszáth Kálmán az egyik kedvence, régóta ismeri és kedveli a Dűvő együttest, tiszteli Agócs Gergely munkásságát, de kifejezetten ilyen stílusú darabot nem tud említeni, bár nem kizárt, hogy van, hisz ennyi dal között bármi lehet. 
– A Kaláka együttes nem egy stílust, hanem egy műfajt képvisel. Amikor egy versben megfog minket valami, akkor szabad utat engedünk azoknak az érzéseknek, amiket előhív belőlünk, majd azokat beépítjük az előadásainkba is. Nekünk adott, hogy a műfaj az a vers. Kiválasztunk egyet, majd előbb-utóbb megtaláljuk a hozzá illő stílust – mondta Gryllus Dániel, aki azt is elárulta, hogy a Békabúcsúztató nevet viselő ötvenéves jubileumi lemezük összeállításánál Örkény István egyperces novellái közül is kiválasztottak néhányat. Az együttes tagjainak a sorokat sikerült zenébe foglalni, bár azok nem versek, így nem is dalforma a muzsika. 
Az előadások között akadnak, amelyek inkább a felnőtteknek, míg mások főként a gyerekeknek szólnak. Ez a megosztottság azonban a legkevésbé sem jellemezte a salgótarjáni koncertet, hiszen ahogy azt az előadóművész kiemelte: a karácsony nem korosztályfüggő. 
– Az adventi várakozás, a szenteste, illetve a szeretet ünnepének hangulata és üzenete a család minden tagjának szól, akárcsak a Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című előadásunk. Örülök, hogy újra itt játszhattunk Salgótarjánban. Bízom benne, hogy a világjárvány hamarosan elvonul, és sok Kaláka-koncertet tarthatunk akár itt, akár más Nógrád megyei településen a következő esztendőben – üzente a hírlap olvasóinak Gryllus Dániel. 

Radványi Balázs (balra) leginkább a húros hangszerekért felelős
Forrás: L.B. / NMH

Kétszer kaptak Kossuth-díjat

A kaláka egy erdélyi népszokásra, a közös munkára utal. Eredetileg a szó házépítést jelent. Az együttest 1969-ben alapították Budapesten. A formáció négy tagja verseket énekel, a hangzást klasszikus és népi hangszerek teszik egyedivé. Becze Gábor nagybőgőn és gitáron játszik, míg Gryllus Dániel a furulyából, a citerákból, a pánsípból, a klarinétból és a tárogatóból csalja elő a hangokat. Gryllus Vilmos felel a csellóért, a gitárért, charangóért, kobozért, dorombért. Radványi Balázs mandolint, 12 húros gitárt, ukulelét, cuatrót, brácsát és kalimbát szólaltat meg. 
A muzsika szövegét régi és kortárs magyar, valamint más nemzetiségű költők versei adják. A Kaláka harminc lemezt állított már össze, hozzávetőleg ezerháromszáz dal fűződik nevükhöz. Több filmzenét is szereztek, így például a Magyar népmesék, a Magyar mondák vagy a Mesék Mátyás királyról című sorozatokét. A zenekar a külföldi turnék, a folk- vagy költészeti fesztiválok rendszeres fellépője, a tagok világszerte közel negyven országban muzsikáltak már. 
A Kaláka együttes harmincéves jubileuma alkalmából 2000. március 15-én Kossuth-díjat kapott. A tagok 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, míg 2014-ben Magyar Örökség díjat vehették át. Filmzenéiket 2019-ben, a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon életműdíjjal ismerték el, majd egy évre rá másodszor is Kossuth-díjban részesítették őket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában