elismerés

2021.11.29. 13:49

Gyémántoklevelet is átvehetett a Prima díjas szécsényi művészeti vezető

Garamvölgyi Andrea, az Andi Színjátszósai társulat vezetője, rendezője nemrégiben gyémántokleveles gyermekszínjátszó-rendező címben részesült, majd a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Nógrád megyei szervezete népművészet és közművelődés kategóriában Prima díjat adományozott a társulat részére. A művészeti vezetővel a kezdetekről, a sikerekről és a tervekről is beszélgettünk.

Lászlók Judit

Garamvölgyi Andrea, az Andi Színjátszósai társulat vezetője, rendezője a Prima díj átvételén

Fotó: Ladóczki Balázs

– Honnan indult a pályafutása?

– Emlékeim szerint négy évesen bakelitlemezeket kaptam a nagynénémtől és a köztük lévő Jézus Krisztus szupersztár című musical nagyon megtetszett. Innentől kezdve nagy érdeklődést mutattam a műfaj iránt. Olyannyira, hogy tízéves koromra az összes létező és elérhető musical megvolt kazettán vagy bakeliten. Kívülről fújtam az összeset, és nem is volt kérdés, hogy a jövőben is ezzel szeretnék foglalkozni. Tizenhárom évesen csatlakoztam az éppen akkor alakult helyi színjátszó csoporthoz, de pár éven belül kiderült, hogy engem a zenés színpad és a rendezés jobban érdekel, mint maga a színjátszás. Szociálpedagógusként diplomáztam, de mellette elvégeztem a drámapedagógus-, és a gyermekszínjátszó-rendező képzést is. Majd 1998-ban átalakult a helyi zeneiskola, és a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Szécsényi Tagintézményében elindultak az új képzések, köztük a színjáték tanszak. Ez utóbbin a kezdetektől tanítok.

– Mikor hozta létre az Andi Színjátszósai társulatot?

– A színjáték tanszakon a kolléganőmmel egészen 2005-ig közösen tartottuk az órákat. Ekkor azonban úgy döntöttünk, hogy önállóan szeretnénk dolgozni és különváltunk. Ebben a tanévben a csoportom növendékei az egyértelmű hovatartozást mindenki tudtára adva eldöntötték, hogy ők ezentúl Andi Színjátszósai lesznek. Jelenleg 20-25 gyermekkel dolgozunk együtt állandóan, de rajtuk kívül vannak egyetemistáink és felnőtt szereplőink is. A tevékenységeink között teljes zenés darabok, musicalek színpadra állítása, valamint a zenés, táncos produkciók és az irodalmi műsorok egyaránt megtalálhatók. A díszleteket és a jelmezeket mi magunk, illetve a szülők, barátok segítségével készítjük el. Mindezeket pedig pályázati forrásból, különböző támogatásokból, illetve saját bevételekből finanszírozzuk. A Prima díjhoz járó pénzjutalom például már megalapozta a következő zenés színdarabunkat, az előkészületek már zajlanak.

Garamvölgyi Andrea, az Andi Színjátszósai társulat vezetője, rendezője a Prima díj átvételén
Fotó: Ladóczki Balázs

– Mit szeret a legjobban a rendezői munkában?

– Azt, hogy láthatom, hogyan születik meg fokozatosan a színdarab és a gyermekek, a szereplők, hogyan keltik életre a karaktereket a hónapokon át tartó munka során.

– Mit tart a társulat legnagyobb sikerének?

– Azt, hogy olyan zenés színpadot hoztunk létre az elmúlt 15–20 évben, ami egyedülálló a megyében. Túl vagyunk több mint 90 egész estés előadáson, számtalan fellépésen, irodalmi műsoron. Eddig hét egész estés színdarabunk volt, amelyek közül kettőt mindenképpen kiemelnék. Az egyik a Valahol Európában című musical. Ez volt az első alkalom, hogy 2008-ban felnőttekkel dolgoztunk közösen, ami nemcsak a közönség, hanem a csoport számára is katartikus sikerélmény volt. A másik az István, a király című rockopera volt, ami az első szabadtéri színházi előadásunk volt 2009-ben. A Forgách-kastély kertjében három-négyezer ember előtt léphettünk fel, majd 2014-ben a Várkertben adhattuk elő, ami mérföldkőnek számított. Összességében elmondhatom, hogy a megyében és a térségben egyedülálló módon, a zenés színpad tekintetében a legsikeresebb amatőr társulat vagyunk.

– Tanítványai közül többen választották a színjátszást hivatásnak. Mi erről a véleménye?

– A 2005/2006-os tanévben olyan műhelymunka indulhatott el Szécsényben, ami megalapozta a helyi gyermekek színjátszását. Az elmúlt időszakban nagyjából 200-250 növendék járt hozzám, és közülük néhányan, például Pesák Ádám, Pásztor Máté ezt a szakmát választotta hivatásának. Rajtuk kívül pedig két színitanodásom, Vanya Noémi és Horváth Márton a Vasutas Zene és Képzőművészeti Iskola Pesti Broadway Stúdiójában készülhet. Mindez óriási büszkeséggel tölt el. Azonban ami még ennél is fontosabb, hogy rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a szakmától az itteni műhelymunkával kapcsolatban. A többi növendékemre is nagyon büszke vagyok, hiszen kiváló pedagógusok, és a maga területén remek szakemberek kerültek ki ebből a közegből. Emellett a díjaink is azt mutatják, hogy a megyében olyan tapasztalattal bíró zenés színpadi munka folyik, ami máshol nem.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

– Szeretném, ha a társulattal minél többet tanulnánk és továbbra is minőségi élményt nyújthatnánk közönségünknek. A kimondott céljaim általában rövid és középtávúak, a meglévő feladataimhoz kötődnek. Hosszú távon pedig úgy fogalmaznék, hogy a kihívásokat szoktam elvállalni és nem posztot betölteni. Addig végzem a munkám, amíg van értelme.

Garamvölgyi Andrea Fotó: Ladóczki Balázs

Számos képzést és sikert tudhat maga mögött

Garamvölgyi Andrea évekig dolgozott a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójaként, valamint a Városi Művelődési Központ szakmai vezetőjeként. Ez idő alatt számtalan területen képezte magát. Nemrégiben csatlakozott a Zenthe Ferenc Színházhoz, ahol közönségszervezőként, értékesítési menedzserként tevékenykedik. Az Andi Színjátszósai társulattal a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó és Fesztiválon többször is arany minősítést kaptak, ezért nemrégiben gyémántoklevelet vehetett át. Idén ősszel Prima díjjal is kitüntették a társulatot. A csoport szakmai elismerését jelzi, hogy a Zenthe Ferenc Színház salgótarjáni bérletes előadásai között két darabbal is jelen voltak, és mindkét gyermekelőadásukat Vastaps-díjjal jutalmazták. A művészeti vezető korábban a Szécsény Városáért kitüntetést és a Nógrád Megyéért díjat is átvehette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában