kiállítás

2021.11.19. 20:58

Földi Péter és fia, Földi Gergely képeit állították ki a balassagyarmati múzeumban

Megyénk kiemelkedő festőművésze Földi Péter, aki a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, Kossuth- és Prima Primissima díjas, a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Az alkotó és fia, a szintén festőművész Földi Gergely, kiállítása nyílt meg a napokban a Palóc Múzeumban.

Szenográdi Ferenc

Apa és fia képalkotási stílusa, motívumai jelentős különbségeket mutatnak, de mindketten nagyra becsülik egymás képzőművészeti munkáját

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

A tárlatot Csemniczky Zoltán szobrászművész rendezte, a kiállítás kurátora Dr. Csordás Pál. A közönség zsúfolásig megtöltötte a nagytermet a megnyitón. Dr. Lengyel Ágnes, a múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd szólt arról, hogy Földi Péternek, a Palócföld szülöttének alkotásain a Nógrád megyei kötődés is jól érzékelhető. Csach Gábor művészettörténész, Balassagyarmat polgármestere, Földi Péter jó barátja többek között kiemelte az alkotó kiforrott egyéni stílusát, szeretetre méltó egyéniségét, és többek között beszélt Földi Péter palóc identitásáról is.

Dr. Feledy Balázs művészettörténeti író azzal kezdte megnyitóját, hogy az igazi művészet zavarba hoz, mély gondolatokat ébreszt. Idézte az irodalom, a zene, a képzőművészet nagyjait, akiknek alkotásai valóban mély érzelmeket váltanak ki bennünk, s gyakran zavarba hozzák a szemlélőt, hallgatót. Majd így folytatta: – Valljuk be őszintén, hogy Földi Péter művészete is ilyen. Kerül minden konvenciót, hagyományt, a megszokott dolgoktól eltérő motívumokat választ. Nem absztrakt festő, képei a természetben gyökereznek, a valóság elemeit a művészi látásmód szintjére emeli. Stílusa egyéni, amelyek erőteljes hatást váltanak ki a műveit befogadó érdeklődőkben – vélekedett a művészeti író.

Hozzátette, a művész témaválasztásán érződik, hogy foglalkoztatja őt az ember, s képei valódi életerőt sugallnak. Művei által olyan történeteket mesél el, amelyek az élet élni akarását hirdetik. Képeit különleges egyéni látásmódjával, kompozícióival, formavilágával, a színek egyedi alkalmazásával tárja a néző elé.

Apa és fia képalkotási stílusa, motívumai jelentős különbségeket mutatnak, de mindketten nagyra becsülik egymás képzőművészeti munkáját
Fotó: Sz.F. / NMH

Dr. Feledy Balázs azt is elmondta, hogy Földi Péter festményeit többször látta már, és mindig nagy élményt nyújtanak számára a képei, gondolatai. – Ez az igazi művészeti alkotások egyik legjobb fokmérője. Minden alkalommal hatnak, ha találkozik velük az ember.

Kiemelte, hogy a Kossuth-díjas alkotó fia, Földi Gergely nem követi édesapját, egyéni, kiforrott stílus árulkodik a képeiről. Fiatal kora ellenére már most jelentős helyet foglal el a magyar festészetben.

Dr. Csordás Pál, a kiállítás kurátora többek között azt mondta, jó barátság fűzi Földi Péterhez, ezért már nem ez az első közös kiállításuk, amikor a kurátor szerepét magára vállalta, s reméli, hogy nem is az utolsó.

Földi Péter köszönetet mondott a múzeum vezetőjének, valamint a kiállítás létrehozóinak azért a munkáért, amellyel lehetőséget teremtettek, hogy újra a közönség elé léphetett alkotásaival.

A megnyitóeseményen Palánki Éva és Babicz Beáta művésztanárok közreműködtek. A tárlat 2022 februárjáig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában