elismerés

2021.11.20. 06:50

A gyarmati műgyűjtő élteti szűkebb pátriánk kultúráját, művészetét

A Miskolci egyetem jogi karán diplomázott, majd dolgozott jogtanácsosként, betöltötte a város Népi Ellenőrző Bizottságának elnöki tisztét, és nyugállományba vonulásáig a Nógrád Megyei Kormányhivatalnál főtanácsosi, ellenőri feladatokat is végzett. Hivatali munkája mellett életének fontos vonulata, hogy már korán bekapcsolódott Balassagyarmat és megyénk kulturális életébe.

Szenográdi Ferenc

Dr. Csordás Pál a Balassagyarmat Kultúrájáért alapított díjat vehette át nemrég

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Dr. Csordás Pál mindezek mellett műgyűjtő is. A művészet igazán közel áll a szívéhez, ezért számos formában segíti megyénk művészeit. Többek között kiállítások kurátoraként tevékenykedett.

– Jó kapcsolatot alakítottam ki Balassagyarmat festőművészeivel, Farkas Andrással, Réti Zoltánnal, Jánossy Ferenccel, de azt mondhatom, hogy a megye más részein élő alkotókat is jól ismerem. Amiben tudok, mindig a segítségükre vagyok – mondta.

Az 1990-es években Réti Zoltán egy albumot készített Komjáthy Jenő verseinek ihletésére. Ennek megjelenésében szintén nagy szerepet vállalt dr. Csordás Pál. A kilencvenes évek közepén felvette a kapcsolatot az akkori kulturális miniszterrel, Magyar Bálinttal, s Földi Péter albumának kiadására is támogatást kért, s kapott. Az album szövegét Supka Magdolna írta.

Jánossy Ferenc festőművésszel közeli barátságban állt, s az 1990-es években megjelent albumának létrehozásában is közreműködött. Mester Ildikó írónak ugyancsak segített, hogy összegyűjtse Jánossy Ferenc más országokban őrzött munkáit, valamint támogatta Jánossy Ferenc lányának édesapjáról készített albumát. Dr. Csordás Pálnak több alkotása is van Jánossy Ferenctől, többek között a nagyobbik fiáról készített portré.

Dr. Csordás Pál a Balassagyarmat Kultúrájáért alapított díjat vehette át nemrég
Fotó: Sz.F. / NMH

Dr. Csordás Pál sok kiállítás szervezésében közreműködött. A Budapesten, a Bartók Béla teremben rendezett Jánossy Ferenc tárlat megnyitóján megjelent a magyar képzőművészet krémje, akik elismeréssel nyilatkoztak az alkotó munkásságáról. Balassagyarmaton több alkalommal is szerveztek Jánossy-tárlatot. Matich Ferenccel, a megyei múzeumok akkori igazgatójával Szécsényben is rendeztek Jánossy-kiállítást a művész halálának harmincadik évfordulójára.

Dr. Csordás Pált szintén jó barátság fűzte Farkas András festő-, grafikus-, illusztrátorművészhez. 2015-ben életmű-kiállítást rendezett műveiből a Palóc Múzeumban. Réti Zoltánnal is jó viszonyt ápolt, több kiállításának a megszervezésében is közreműködött.

– Nagyon kedveltem Berecz Antal festőművészt, aki a Felvidéken született és 2020-ban Németországban hunyt el. Több alkalommal is találkoztunk személyesen. Munkáiból a megye több településén, Balassagyarmaton, Szécsényben, Szügyben szerveztem tárlatot. Két állandó kiállítását is szorgalmaztam.

Megyénk kiváló alkotójának, Földi Péternek Komáromban rendezett kiállítást, amelyet aztán több is követett. Rajta kívül többek között Nagy Mártának, Jónás Tamásnak, Sz. Végh Erzsébetnek szervezett kiállítást dr. Csordás Pál, aki szívén viseli és támogatja városa művészeti életét. Ezért a város önkormányzata a Balassagyarmat Kultúrájáért alapított díjban részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában