függöny

2021.10.21. 17:20

Érsekvadkerti gyermekszínjátszók jutottak az országos megmérettetésre

A Magyar Drámapedagógiai Társaság gondozásában immár 30. alkalommal rendezték meg a napokban a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád megyei fordulóját a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban (MKMK). Ennek eredményeként az országos fesztiválon az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Cseperedő Petőfisek nevezetű színjátszó csoportja képviselheti majd Nógrád megyét.

Lászlók Judit

Az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Cseperedő Petőfisek elnevezésű színjátszó csoportja jutott tovább

Forrás: Beküldött

Az MKMK már a kezdetektől fogva otthont ad a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Nógrád megyei fordulójának, 2006-tól pedig közép-magyarországi régiós fordulónak is.

– Az előadásokat a Magyar Drámapedagógiai Társaság által delegált zsűri értékeli. A fordulókban arany, ezüst vagy bronz minősítést kaphatnak a csoportok – mondta el portálunknak Jakus Julianna művelődésszervező. Hozzátette: – A megyei megmérettetésre általában 16–18 színjátszó csoport jelentkezik. Innen arany minősítéssel lehet továbbjutni a régiós fordulóba, de néha az ezüst minősítéssel is tovább lehetett lépni. A közép-magyarországi régióhoz tartozik Pest megye, Komárom-Esztergom megye és Nógrád megye.

Bár tavaly a pandémia miatt elmaradt a találkozó, idén októberben azonban már megtarthatták.

– A korábbiakhoz képest kevesebb létszámmal és bemutatóval, de létrejött a találkozó. A résztvevők megnézték egymás előadásait, majd ezt követte az értékelés. Az idén Szakall Judit, a Magyar Drámapedagógia Társaság elnöke, valamint Körömi Gábor és Egervári György drámapedagógusok alkották a zsűrit, akik a gyermekek előtt és a csoportvezetőkkel külön is értékelték a produkciókat. Utóbbi időtartama alatt a gyerekek dráma-, illetve játékos foglalkozásokon vehettek részt – mondta Jakus Julianna, aki szerint a pandémia megmutatta a közösség értékét és a csoportmunka fontosságát. Így az idei előadásokban a színjátszósok főként a saját világukat és gondolataikat fejezték ki, akár úgy is, hogy ehhez felhasználtak bizonyos irodalmi műveket. Emellett mindegyik színdarab rendelkezett egy-egy fontos üzenettel.

Az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola Cseperedő Petőfisek elnevezésű színjátszó csoportja jutott tovább | Fotó: Beküldött

A fordulóból végül az érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola csapata jutott tovább a Levetkezett gönceink című előadással. A győztes Cseperedő Petőfisek elnevezésű színjátszó csoportot Fontányi Andrea vezette. Így ők képviselhetik megyénket az október 25-én és 26-án Pécsett megrendezésre kerülő országos találkozón.

Elismerték a csoportok vezetőit

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idén először adta át a gyémántokleveles gyermekszínjátszó-rendezői címet. Minden olyan rendezőnek, aki 2000 óta legalább öt alkalommal szerzett arany minősítést a csoportjával. Nógrád megyéből B. Nyíregyházi Ágnes, a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Pimasz Kamasz csoportjának vezetője, valamint Garamvölgyi Andrea, a Rózsavölgyi Márk AMI Szécsényi Tagintézménye Andi Színjátszósai vezetője vehette át az elismerést. Az erről készült „Gyémántkönyvben” mindkét megyei színjátszó csoport vezetője kifejti, hogy mit jelent számukra a színjátszás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában