különleges műsor

2021.09.26. 11:16

Új ösvényekre lép a salgótarjáni zeneiskola

Október elsején világszerte a zene varázsa előtt tisztelegnek. Nem lesz ez másképp a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában sem, ahol e napon a művésztanárok immár évek óta különleges műsort állítanak össze a közönség szórakoztatását, lelki feltöltődését célozva. Idén a Zenthe Ferenc Színházzal karöltve emelik még magasztosabb szintekre a dallamok erejét.

Palchuber Kinga

Egy korábbi dzsesszkoncert a salgótarjáni zeneiskola nagytermében Archív fotó: Ladóczki Balázs

Ha október elseje, akkor mindig a zene kerül a középpontba. Így van ez már 1975 óta, amikor is az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésére külön világnapot szentelt annak, hogy a muzsika összetartó ereje mellett a zeneművészet legnagyobb alakjaira is emlékezzünk. E hagyományra építve Salgótarjánban – ahogy azt a kultúrakedvelő közönség már megszokhatta – idén ismét egy változatos műsorba ékelve szólaltatják meg hangszereiket a zeneiskola tanárai.

Kapi Gyula, az intézmény igazgatója portálunknak elmondta: az október 1-jei hangverseny érdekessége lesz, hogy a zenebarátokkal ez lesz az első személyes találkozás a pandémia után.

Egy korábbi dzsesszkoncert a salgótarjáni zeneiskola nagytermében
Archív fotó: Ladóczki Balázs

– Igyekeztünk folyamatosan online – hála a hírlap közvetítésének is – és televíziós hangversenyekkel fenntartani a zeneszeretetet közönségünkben, öt ilyen dallamos eseményt sikerült megrendeznünk az elmúlt koncertszezonban. A járványhelyzet azonban megfosztott minket a zene személyes átélhetőségétől, annak lélektől lélekig áramlásától. Művész kollégáim segítségével e hiányt is pótolni szeretnénk azzal a különleges ünnepi műsorral, amellyel október elsején 18 órakor hangversenytermünkben tisztelgünk a zenei világ nagyjai előtt – tette hozzá az igazgató.

Kiemelte: a köszöntőt követően olyan nagy mesterek műveit keltik életre a zenetanárok, mint Pascal Proust, Giuseppe Girodani, Dimitrij Sosztakovics, Felix Mendelssohn, Joseph Haydn és Franz Schubert.

Végül Sándor Zoltán Balassi-díjas előadóművész, a Zenthe Ferenc Színház művészeti vezetője egy záró ünnepi verssel koronázza meg az estét. Gondolataival alátámasztja majd a tényt, hogy a zene olyan csodálatos erővel bír napjainkban is, amely semmivel sem pótolható az emberek életében.

– Elárulhatom, hogy tervezünk új utakat nyitni a kultúra ösvényén annak érdekében, hogy minél színesebb, egyedibb, komplexebb és magasabb színvonalú programokkal kedveskedhessünk a salgótarjáni zene- és irodalomszerető publikumnak. Felvettük s tartjuk is a kapcsolatot a Zenthe Ferenc Színházzal. Nem véletlen, hogy az idei zenei világnapi estünk lesz már a harmadik olyan hangversenyünk, amelyen felkérésünkre egy színművészük is közreműködik. Kétszer láthatták már színpadunkon Németh Annát, most pedig, mint már említettem, Sándor Zoltán emeli rendezvényünk fényét. Terveim között szerepel, hogy a teátrummal közösen emlékezzünk meg jövőre a költészet napjáról is.

Kapi Gyula hozzátette, hogy az intézmény vezetése kiemelten figyel a látogatók biztonságára: az elővételes jegyvásárlással, a létszámkorlátozással és a terem átrendezésével is a nézők védelmét szolgálja. Biztonság, megújulás és komplexitás: a zeneiskola így játssza vissza magát a közösségi életbe.

Tervek dalolnak a tarsolyban

Kapi Gyula portálunknak azt is elárulta, hogy jövőre – Salgótarján centenáriumi évében – is számos meglepetést tartogatnak. Idén ősszel azonban még szeretnék bepótolni a pandémia miatt elmaradt ifjúsági jazzhangversenyt a Gyárfás Trióval, míg novemberben Oláh Patrik Gergő mutatkozik be egy szerzői esttel. Decemberben a karácsonyi hangversenyt is minél különlegesebbé kívánják tenni, ám az egyelőre még titok, hogy milyen terv lapul a tarsolyban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában