tábor

2021.07.21. 13:00

Népi iparművészek vezették be a kozárdi fiatalokat a kézműves alkotás rejtelmeibe

Idén Kozárd adott otthont az immár hagyományos nemzetközi Kis Palóc Kézműves Tábornak. A kisiskolások a kellemes időtöltés mellett sokat tanulhattak a programot szervező Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének tagjaitól. Betekintést nyerhettek a különböző kézműves technikák rejtelmeibe, emellett különféle népi játékokat is megismerhettek.

Gulyás Edina

Táborozók alkotásaikkal. A gyerekek csuhét fontak, hímeztek, ékszereket és mézeskalács figurákat is készítettek

Forrás: Beküldött

Idén a festői szépségű apró település kézművesháza adott otthont a Kis Palóc Kézműves Tábornak, amely öt napon keresztül biztosította a részt vevő gyerekeknek a nyári szabadidő hasznos eltöltését.

– A programot a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete hívta életre, megszervezését idén is a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozata támogatta – tájékoztatott Török János, az egyesület elnöke, hozzátéve: – A tábor nemzetközi, hiszen jó kapcsolatot ápolunk a felvidéki oktatási intézményekkel. Egyesületi tagunk Benkoné Horkay Tünde, a füleki magyar tanítási nyelvű Mocsáry Lajos Alapiskola pedagógusa. Azok a tanítványai, akik szép tanulmányi eredményeket érnek el, valamint jól szerepeltek valamilyen versenyen, jutalomból részt vehetnek a programon.

Mint mondta, a gyerekek számára ingyenes táborban több mesterség is képviseltette magát, amit a Csoóri Sándor Alap pályázata biztosított. A kisiskolások az itt töltött napok során egyebek mellett csuhét fontak, hímeztek, ékszereket készítettek, mézeskalács figurákat díszítettek. Mindezek mellett népi játékokkal töltötték az idejüket.

– Egyesületünk tagjainak fontos célja, hogy minél korábban megismertessék a kézművességet a gyerekekkel. Napjainkban sokan a technikai eszközökbe temetkeznek, és azt a világot, azokat a tevékenységeket ami egykor életforma volt, nem is ismerik. Ezen szeretnénk változtatni – fogalmazott Török János. – Tapasztalataink szerint a diákok örömmel vesznek részt a táborban, vannak akik évről évre visszatérnek. Itt az alkotás során elvesznek a szociális különbségek, egymást segítve, közösen kommunikálva dolgoznak saját műveiken a kicsik.

Táborozók alkotásaikkal. A gyerekek csuhét fontak, hímeztek, ékszereket és mézeskalács figurákat is készítettek
Fotó: Beküldött

Benkoné Horkai Tünde tárgyalkotó népművész arról számolt be, hogy a nyári tábor célja, mint minden évben, idén is, a hagyományos magyar kézművesmesterségek, technikák megismertetése, alapfokú elsajátítása és az alkotás élménye volt. A gyerekek kipróbálhatták a természetes alapanyagok – mint a káka és a csuhé – megmunkálását, saját alkotásokat hoztak létre azokból. Mindezeken túl néhány moldvai körtáncot és a csallóközi polgári táncot is elsajátították.

– Kellemes élményekkel, sok tapasztalattal és az elkészített alkotásokkal tértünk haza. Mindnyájunknak sokat jelent, hogy a felvidéki gyerekek Magyarországon táborozhattak – fogalmazott Benkoné Horkai Tünde.

Pethőné Szabó Piroska népi iparművész a csuhéfonás rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a természetes alapanyagokat megismerjék a gyerekek. Az alkotások elkészítése pedig – amellett, hogy több területen is fejleszt – sikerélményt biztosít.

– Egy-egy tárgy megalkotása formálja a közösséget, egymást támogatva és segítve próbálják ki a különböző technikákat a táborozók. Közben szinte észrevétlenül jutnak különböző ismeretekhez az alapanyagokról – fejtette ki Pethőné Szabó Piroska. – A kézműves-foglalkozásokkal töltött napok alatt sosem jut a gyerekek eszébe a különféle technikai eszközök használata.

Elsajátították a moldvai körtáncot és a csallóközi polgári táncot is
Fotó: Beküldött

Az egyesület tagjai együtt alkottak, énekeltek, táncoltak a gyerekekkel

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete 2002-ben alakult, azzal a céllal, hogy a palóc népi kismesterségeket, a népművészeti és kézműves értékeket megőrizzék, átörökítsék. Fontosnak tartják összefogni a vidék, a kistérség társadalmának népművészettel foglalkozó mestereit. Az egyesület céljai között szerepel továbbá biztosítani a fiatal, tartósan munkanélküli, alacsony képzettségű csoportoknak a kismesterségek elsajátításának lehetőségét.

A Kis Palóc Kézműves Táborban a szervezet tagjai közül többen is bemutatták az általuk használt technikákat a gyerekeknek. Pethőné Szabó Piroskán és Benkoné Horkay Tündén kívül részt vett az ötnapos programon Törökné Petró Mária, Kiss Tünde, Takács Béláné, Takács Bernadett, Figuráné Csáki Zsuzsanna és Kerti Eszter is. Segítségükkel gyönyörű alkotások kerültek ki a táborozók keze alól, amiket ajándékként hazavihettek családjuknak. Az egyesület tagjai a különféle technikákon kívül népi játékokat is bemutattak, amelynek során együtt énekeltek, táncoltak a gyerekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában