Szimfónia

2021.06.30. 13:50

Bizonyították a nógrádi gyerekek, hogy szívükben él a dallam

„Mindenki szívében van egy dallam”. Ezzel a jelmondattal hirdetettek pályázatot a zenei oktatás népszerűsítésére, elindítására hátrányos helyzetű településeken. Tegnap zárókoncerten bizonyították a programba bekapcsolódó gyermekek, hogy mennyire igaz a fenti mondat. Előadásukkal lenyűgözték a közönséget.

Gulyás Edina

Az elmúlt évben a Belügyminisztérium és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság alapfokú közösségi zeneoktatási program elindítására hirdetett pályázatot. Ennek célja a 6 és 16 éves kor közötti gyermekek iskolai lemorzsolódásának csökkentése közösségi élményeken keresztül és tanulási képességeik növelése. A zenetanítás a Máltai Szimfónia program módszertanának alkalmazásával valósult meg.

– A szeretetszolgálat Felzárkózó Települések Programjában részt vevő községek közül szinte valamennyien éltek a fenti lehetőséggel, továbbá önkormányzatok, civil szervezetek és tanodák is pályázhattak a zeneoktatásra – tájékoztatott Berki Judit, a program területi vezetője – Minden szervezet 1 millió forintra nyújthatta be támogatási igényét, az összeg felét a tanárok tiszteletdíjára, a másik részét hangszerek vásárlására fordíthatták.

Berki László, a Szimfónia program megyei koordinátora arról számolt be, hogy szűkebb hazánkban nagyon sikeres volt a program. Közel nyolcvan gyermek vett ennek köszönhetően részt zenei képzésben az elmúlt hónapokban.

– Úgy vélem, hogy megvalósult a kezdeményezés célja: a zenén keresztül megszólítani a gyermekeket, hasznos elfoglaltságot kínálni számukra, hogy a sikerélmények hatására tovább fejlődhessenek – fogalmazott Berki László. – Együtt munkálkodva, közösséget építve, egymást támogatva olyan zenekarok alakultak, amelyek már tudják, hogy kemény munka árán előre lehet lépni és lehet boldogulni.

Mint mondta, sok pozitív visszajelzést kaptak a gyermekekről, javult az iskolai eredményük, a magatartásuk, és jobban oda tudnak figyelni a tanórákon is. A programban részt vevő tanárok bizalmi kapcsolatot alakítottak ki a fiatalokkal, továbbra sem szeretnék elengedni a gyermekek kezét. Szűkebb hazánkban Németh Anna, Oláhné Csercsics Ivett, Lakatos Zoltán, Kovács Zsolt, Solymossy Máté és Rácz Csaba vezette be a diákokat az ének, a tánc és a különféle hangszerek rejtelmeibe.

Előadásukkal a litkei, a nagybárkányi, a mátraverebélyi, a nógrádszakáli, a rimóci, a karancssági és a bátonyterenyei gyerekek lenyűgözték a közönséget és bizonyították: az ő szívükben bizony ott van a dallam.

Együtt munkálkodva, egymást segítve fejlődtek a tanulók

Németh Anna, a Zenthe Ferenc Színház színésze hat településen oktatott éneket, zongorát, táncot és drámapedagógiát a gyerekeknek. Mint mondta, sok tehetséges fiatalt tanított az elmúlt hónapokban, akik egymást segítve, támogatva fejlődtek ez idő alatt.

– A diákoknak fontos, hogy egy jó közösségbe tartozzanak, ha sikerélményük van és érzik, hogy számítanak rájuk, akkor hegyeket tudnak megmozgatni – fogalmazott Oláhné Csercsics Ivett, aki a furulya rejtelmeibe vezette be a résztvevőket. – A pozitív megerősítés elengedhetetlen a személyes kapcsolatok kialakításához, és azzal is nagy előrelépést lehet elérni, ha előítéletektől mentesen fordulunk feléjük. Szerencsére a szülőkkel is jól együtt tudtunk működni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában