online előadás

2021.01.21. 15:48

Virtuálisan emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról a Zenthe Ferenc Színházban

1989 óta ünnepeljük a magyar kultúrát január 22-én. Az eredeti tervek szerint holnap, a Kölcsey Ferenc írta Himnusz letisztázása napján, a magyar kultúra tisztelete jegyében tartották volna a Zenthe Ferenc Színház újabb premierjét: egy klasszikus erdélyi szerző, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játéka került volna színre. Az immár több éve hagyományosnak tekinthető gyakorlat azonban a járványügyi intézkedések miatt megszakad és az előadás későbbi időkre tevődik.

Csongrády Béla

Salgótarján. Zenthe Ferenc Színház sajtótájékoztató.

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Simon Lajos, a társulat igazgatója portálunknak elmondta, hogy nyilván nem örülnek e halasztásnak, de természetesen fegyelmezetten tudomásul veszik a nyilvános események, közösségi rendezvények korlátozására vonatkozó kormánydöntést.

– A decemberben elkezdődött próbafolyamatot is felfüggesztették?

– Nem, a felkészülés folytatódik, a Bakos-Kiss Gábor rendező irányította stáb nagy lelkesedéssel készül e szép darab, e kedves tündérmese színpadra állítására.

– E helyzetben miként emlékeznek meg a magyar kultúra napjáról?

– Nyilvános lehetőség nem lévén, az ünneplés jegyében az úgynevezett linkeket áthelyezzük a virtuális térbe, a különböző – a színház Youtube csatornájára, a teátrum Facebook és Instagram platformjára – online-felületekre és nem kötjük egyetlen naphoz.

– Ez mit jelent konkrétan?

– Január 22-én, pénteken, azaz holnap este egy másik magyar író, Tersánszky Józsi Jenő regénye alapján dramatizált, 2015 őszén bemutatott, Susán Ferenc rendezte Kakuk Marci című kétfelvonásos bohózatot vetíti a színház. A darab egy külváros tekergő életét jeleníti meg igencsak szórakoztatóan. Január 23-a délelőttjén a gyermekek, a szülők kedvében kívánnak járni, amennyiben az érintett közönség – és persze bárki más – Fazekas Mihály Lúdas Matyijának kedvelt történetét tekintheti meg, méghozzá Schwajda György átírásában, amely a libák szemszögéből jeleníti meg a humorosan tanulságos sztorit. Szombat este az előző évek nagysikerű salgótarjáni újévi hangversenyek műsorainak legszebb pillanatait igyekszünk visszaidézni. Olyan jeles operettszerzők, mint Huszka Jenő, Kálmán Imre és Lehár Ferenc hungarikumnak számító ismert és kedves dallamai csendülnek fel rangos előadóművészek közreműködésével.

– Úgy tudni, hogy január 24-én, vasárnap is lesz még néznivaló.

– Valóban így van. A nap délutánján a Zenthe Szalonban megrendezett Nemzet Színészei sorozatunk egyik népszerű vendégével, Molnár Piroska, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésszel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával 2016 novemberében felvett beszélgetést lehet megnézni, meghallgatni. Kérdezőpartnere Sándor András volt. Remélhetőleg e – a magyar kultúra napjához méltó – kínálatból sokan találnak önmaguk számára élményt nyújtó programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában