évforduló

2021.01.20. 16:12

Különleges online koncertet adtak megyénk Junior Prima díjasai

A Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában a minap négy Junior Prima díjas egykori növendék – Balázs István gordonkaművész, ifj. Gelencsér János népzenész, népzenetanár, Kiss Péter zongoraművész és Kubinyi Júlia népdalénekes – adott különleges távkoncertet a közönségnek.

P. K.

Hiszik, hogy a zene lélekben összehozza az embereket

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Az intézmény vezetése három évvel ezelőtt élesztette újjá azt az egykori igazgató, Virág László által bevezetett hagyományt, miszerint az iskola első, 1956-os tanítási napjára nívós koncertekkel emlékeznek vissza.

– Nagy eseménynek számít, hogy 1956. január 16-án megkezdődött a hivatalos zeneoktatás a Váczi jogelőd intézményében, a Salgótarjáni Állami Zeneiskolában. Az elmúlt esztendőkben sikerrel indultak újra az ünnepi koncertek, így idén sem akartunk lemondani az ünneplésről. Bár a járványhelyzet miatt személyesen nem gyűlhettünk össze e jeles alkalomból, ugyanakkor a vészterhes időkben távelőadásokkal próbáljuk fenntartani a zenés kapcsolatot közönségünkkel – mondta portálunknak Kapi Gyula, az intézmény vezetője.

Hozzátette: az iskola 65 éves évfordulóján túl a magyar kultúra napja előtt is tisztelegtek a műsorral, így január 22-én, pénteken, 19 órától a Salgótarjáni Városi Televízióban is visszanézhető lesz az előadás.

A négy, immár világszerte is ismert nógrádi művész egy meglepetésprodukcióval koronázta meg az estét, amikor is az iskola egykori tanulójának, Oláh Patrik Gergőnek a kizárólag az ünnepi találkozásra írt Jó Palócok című kompozícióját adták elő közösen. A hangversenyről készült videó az iskola és hírportálunk közösségi oldalán is elérhető.

Hazajárnak

A Junior Prima díjat 2007 óta a salgótarjáni zeneiskola növendékei közül öten is kiérdemelték. Közülük az ünnepi koncerten fellépő, négy fiatal művész számára hatalmas élmény volt a közös felkészülés, mindnyájan izgatottan várták a bemutatkozást. Bár közönség nélkül játszani számukra is nehéz, ugyanakkor hiszik: a zene lélekben összehozza az embereket. A művészek szinte hazajárnak a Vá­cziba, sokat köszönhetnek egykori tanáraiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában