Madách Imre születésnapja

2021.01.20. 20:00

A gyarmati Palóc Múzeum emlékszobája ad majd otthont az egyedülálló Madách-gyűjteménynek

Nagyszabású felújításon esett át nemrég a Palóc múzeum Madách-emlékszobája, amely a jövőben egy egyedülálló Madách-gyűjteménynek ad majd otthont. A tervek szerint – ha a járványhelyzet engedi – májusban már a nagyközönség is megtekintheti a különleges ereklyéket.  

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Mint ismert, a városban, a régi Vármegyeháza épületében található Madách-emlékszoba tárlata a költő életének az 1848-1849-es szabadságharccal összefüggő eseményeit mutatja be. A tárlatot a kiváló Madách-kutató, Andor Csaba rendezte, még 1997-ben. Ezenfelül a Vármegyeháza kiállítótere ad otthont a 2009-ben Salgótarjánból visszakerült irodalomtörténeti gyűjteménynek is.

– A kiállítótér nemrégiben felújításon esett át: új elektromos hálózatot, új világítótesteket kapott és kifestettek a szakemberek. Modernizáltuk a helyszínt – mondta el portálunknak Rácz Rita, muzeológus.

Hozzátette: minderre azért volt szükség, mert ebben az évben egy páratlan gyűjteménnyel gazdagodik a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma és Balassagyarmat városa. Ugyanis egy budapesti gyűjtő, dr. Blaskó Gábor, akadémikus az intézménynek ajándékozza egyedülálló Madách-gyűjteményét. Ez többek között tartalmazza Az ember tragédiája összes létező kiadását: az 1861-ben nyomtatott első kiadástól egészen napjainkig. A kollekció legszebb darabjai, az 1945 előtt kiadott kötetek a Vármegyeházán található állandó kiállításba kerülnek, de a gyűjtemény többi része is elérhető lesz mind a kutatók és diákok, mind a nagyközönség számára. Így ettől fogva az emlékszoba nem csak Madách Imre közéleti, de művészeti tevékenységébe is beavatja majd leendő látogatóit.

Már márciusban megérkezhet a gyűjtemény. A tervek szerint májusban – ha a járványhelyzet engedi – megnyílhat a kiállítás is, amit a nagyközönség a múzeum belépőjegyével látogathat. Emellett szívesen látják, sőt várják a város diákjait múzeumpedagógiai foglalkozásokra, alternatív irodalom órákra.

– A város és a Palóc Múzeum ezzel a tárlattal szeretne tisztelegni a 198 éve született mester és műve, a magyar irodalom legsikeresebb drámai költeménye, Az ember tragédiája előtt – zárta szavait a muzeológus.

Brazíliából kapták a dokumentumokat

Mint ismert, Madách Imre halála után a leszármazottak egy ideig Alsósztregován éltek. A birtok elveszítése után, azonban előbb Budapestre, majd Németországba, végül pedig Brazíliába sodorta a családot az élet. Lázár Flóra, Madách Imre dédunokája, férje Bezeg-Huszágh István és fia Martinique Bezeg-Huszágh-Madách társaságában 1985. június 17-én látogatott el Balassagyarmatra és Csesztvére. A család itt tartózkodásakor elmondta, hogy a birtokukban van még néhány pótolhatatlan okirat: a költő eredeti, kézzel írott végrendelete, valamint édesapjának császári és királyi kamarássá való kinevezéséről szóló okirata. Kezdetben ezeket a Magyar Tudományos Akadémiának szánták, azonban a Nógrád megyében tett látogatás olyan nagy hatással volt a családra, hogy végül az eredeti végrendeletet, valamint a kinevezési okiratot is a balassagyarmati múzeumnak adományozták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában