Rimóc

2021.01.24. 20:25

Bennük él a hagyomány, egyesületet alakítottak

Paluch Norbert és felesége megalakították a Beszkid Andor Folklór Manufaktúra és Faluszépítő Egyesületet.

Sz. F.

Céljuk, hogy a nagy múltra visszatekintő hagyományőrző életet új egyesületi formában ápolják. A községben Kobela Andrásné évtizedeken át lelkesen vezette a Rimóci Hagyományőrző Egyesületet. Az ő szellemiségét szeretnék tovább folytatni, fiatalos lendülettel.

Paluch Norbert elmondta, a faluban köztiszteletben álló személy nevét választották. Beszkid Andor egykori polgármester családja is örömmel adta jóváhagyását a névadáshoz. Az egyesület tevékenységi köre széles körű, felöleli a falu folklór életét, s bekapcsolódnak a faluszépítő munkába is.

Paluch Norbert arra is kitért, miért nem szerepel a hagyományőrzés az egyesület nevében: – Rimócon nem hagyományt őrzünk, a hagyomány bennünk él. A mottónk is az: „Hagyományban élünk, mert a hagyomány bennünk él”.

Ezt szeretnénk tudatosítani és tovább éltetni. Célunk a zenei és táncos népművészeti, népviseleti tradíciók továbbvitele. Szeretnénk újra tanítani fiatalok körében a palóc táncot. Mindezek mellett bekapcsolódunk a falu szépítésébe, s részt veszünk pályázatokon, hogy csoportjainkat így is segíteni tudjuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában