hagyomány

2019.09.30. 13:45

Ráharaptak a vadkerti nógrádikumra: nagygöncöt kóstoltak a fesztiválon

Ha a nógrádi ember szep­tember utolsó szombatján, Szent Mihály napján igazi ínyencségekre vágyik, biztosan útba ejti az érsekvadkerti „Pástot”, ahol a vásártéren megkóstolhatja a község gasztronómiai különlegességét, a nagygöncöt.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

A sátorsoron kialakított alkalmi konyhákban pompás, pirosas népviseletben tüsténkedtek az asszonyok, természetesen szigorú munkamegosztásban szorgoskodva. Egyikük a krumplinyomót kezelte, a másik a teknőben gyúrta össze a gombócokat, a harmadik a zsírt és a sót adagolta, a negyedik a töpörtyűt töltötte, az ötödik a hatalmas üstbe tette bele szedőkanállal a méretes, súlygolyó nagyságú burgonyagombócokat. Gyorsan meg is kérdeztük őket, mi a különlegessége a nagygöncnek, amelyet nem is olyan régen a nógrádikumok közé választottak.

– Nemzedékről nemzedékre, szájról szájra öröklődött tovább a pontos recept, én is édesanyámtól tanultam el – mondta a csoport „szóvivője”.

– A legfontosabb az adagolás: két marék előzőleg megfőzött, átnyomott, majd kihűtött krumplihoz egy marék liszt járul, aztán jöhet a só, a zsír, a pirított hagyma. Aztán a teknőben ezt a masszát elkeverjük, átforgatjuk. Elkészül a gombóc, annak közepébe belehelyezzük a töpörtyűt, és mehet is a forrásban lévő vízbe. Húsz-huszonöt perces főzés után kész a nagygönc, amit még meglocsolhatunk némi hagymás zsírral. Hadd oszlassak el még egy tévhitet: az igazi, vadkerti nagygöncöt nem ízesítjük tejföllel, úgy finom, ahogy van.

 

Amint a távolabbi templom harangja elütötte a delet, már a tálalás is megtörtént. Hosszú sorok kígyóztak a főzőhelyek előtt. Egy ifjú pár igencsak kedvelheti ezt az étket, mert alaposan „felpúpozták” tányérjukat, így láttak neki a falatozásnak, a lány egy villával meg is etette szerelme adagját.

A buzgó göncfőzés mellé persze szórakoztató műsor is társult. A szabadtéri színpadon felléptek hagyományőrző csoportok és különböző műfajokban könnyűzenei előadók, operettművészek, énekesek-zenészek. A Vadkerti Szittyák harcművészeti csoportja a nomád íjászat rejtelmeibe avatta be az érdeklődőket. A legkisebbeket érdekes játékok várták és dodzsemezésre is lehetőség adódott. Aki pedig egyéb helyi érdekességek után vágyott, egy könnyed séta után betekinthetett a helytörténeti emlékházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában