jelképeket gyűjt

2019.07.06. 15:20

Könyvet írt vidékünk népi motívumkincseiről a somosi kutató

Érdekes motívumkincset hordoz a rovásírás, a húsvéti tojásokra festett szimbólumok, a régi magyar jelképrendszer.

Lászlók Judit

Barabás György a somoskőújfalui Hazatérés Házában mutatta be munkája eredményét Fotó: H. M.

A hatvankét éves Barabás Györgynek nemrég jelent meg A Földanya tojása című kötete. A könyv a hímes tojásokon lévő őskori szimbólumokkal foglalkozik, amelyek főként a földistennőre és a termékenységre utalnak, de megtalálhatóak benne a halál és az újjászületés motívumai is.

A kutató szerint ugyanaz a jelkészlet, rovásírásokkal is rokonítható mintarendszer fedezhető fel térben és időben egymástól távoli helyeken, például Egyiptomtól Magyarországig, vagy az újkőkortól napjainkig.

– Évekkel ezelőtt Makoldi Sándorné Karancskesziben gyűjtött anyagot a könyvéhez, én pedig segítettem neki. A közös munka során döbbentem rá, hogy milyen szépségeket is hordoznak ezek a tojások. Ezt követően pedig felkerestem az adatközlőjét, majd megírattam egy saját gyűjteményt – mondta Barabás György, aki ezután évekig csak az írástörténettel foglalkozott.

Barabás György a somoskőújfalui Hazatérés Házában mutatta be munkája eredményét Fotó: H. M.

Makoldi Sándorné azonban húsz esztendővel később elküldte ajándékba A misztériumok tojása című művét.

– A könyv olvasása közben felismertem a tojásokon lévő mintákat. A felfedezésem kapcsán készítettem egy bemutatót, amelyet az egyik Palóc Világtalálkozón adtam elő. Az előadás után Molnár Zoltán felvetette, hogyha részletesebben kidolgoznám a témát, akkor kiadhatnám könyv formájában is. Az alkotás így néhány hónap alatt elkészült, amelyet a Somosi Környezetnevelési Központ segítségével adhattam ki – mondta Barabás György, hozzátette – Készülőben van a második alkotásom, amelynek kézirata már meg van, a címe pedig A Földanya ragyogása.

– Az új könyv a régi stílusú magyar népi hímzési mintákról szól. A tojás specifikus, három-négy szimbólumnál több nem fér el rajta. A hímzés viszont egy sokkal nagyobb felületen kap helyet, ezáltal sokkal több szimbólum található meg rajta.

Ebben a könyvben azt szeretném bizonyítani, hogy a hímzés által létrehozott motívumok, ugyanúgy a földistennőre utalnak – mondta el portálunknak Barabás György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában