koncert előtt

2018.11.06. 19:53

Titkok az új lemezről – Salgótarjánban lép fel a Kowalsky meg a Vega

A 15 éves Kowalsky meg a Vega november 10-én, szombaton a salgótarjáni sportcsarnokban ad jubileumi koncertet. Látogatásuk­ előtt a frontemberrel, Kowalskyval – Balázs­ Gyulával – a zenekar múltjáról, a dalok mögötti tartalomról, a siker titkáról, a koncertekről és egyéb tervekről is beszélgettünk.

Palchuber Kinga

– Minden tizenöt évvel ezelőtt kezdődött…

– Idén valóban jubileumot ünnepelünk, bár hozzáteszem, hogy elég hullámzóan indult a mi kis történetünk. A Pimasz grimasz című első albumunk megjelenése, vagyis 2003 óta ugyanis már több személyi változáson keresztülment a Kowalsky meg a Vega. Az első években még az sem forrt ki teljesen, hogy szólóként vagy zenekarként fog-e működni a formáció. Ezt követően eltelt pár év, s világossá vált: együttesként vagyunk kerek egészek! Ez idő alatt egy olyan csapat állt össze, amelynek tagjai maximálisan a zenekarra koncentrálnak és a háttérmunkákból is boldogan kiveszik a részüket. A dalainkban megbújó mondanivaló azonban az elmúlt 15 év alatt mit sem változott, s szinte nem telt el úgy esztendő, hogy ne mutatkoztunk volna be egy új albummal.

– Ez lehet a töretlen siker titka?

– Azt gondolom, hogy a Kowalsky meg a Vega elsősorban a szövegcentrikussága miatt vált népszerűvé, hiszen a dalok a nagybetűs életről, az anyagi természetről, Istenről és az emberről szólnak. A zenéinkben pontosan meg vannak fogalmazva azok az indíttatások, amikről azt gondoljuk: fontosak és szóra érdemesek.

– Mit üzennek valójában a dalszövegek?

– Mindig olyan témákat építek bele a dalokba, amelyek engem is éltetnek és mozgatnak a világban. Ezt nem feltétlenül üzenetnek szánom, mert nem akarom senkinek megmondani, hogy mitől ilyen, vagy mitől olyan az élet. Egyszerűen csak kiírom magamból azt, amivel éppen együtt kelek és fekszem. Egyfajta tükör és figyelmeztetés ez saját magam számára is, mert a színpadon állva mindig előjönnek a dalokhoz fűződő emlékek. Az már más kérdés, hogy a zenéinkben a közönség is felfedezi a saját életének lapjait.

– Ki tudna emelni egy dalt, amire különösen büszkék?

– Az lehetetlen, mert mindegyik dal a saját gyermekünk és másért kedves a szívünknek! A koncertek előtt is nagy fejtörést okoz, hogy mely számokat játsszuk el az immár száz feletti repertoárból.

Keresik az élet értelmét

A Kowalsky meg a Vega ars poeticája az élet értelmének a keresése. E mondanivalójuk tizenöt éve változatlan, s szinte évente új albummal jelentkeznek. Legutolsó anyaguk, a Kilenc egy dupla lemezt tartalmazó jubileumi kiadás, amely mára már ötszörös platinaminősítéssel büszkélkedhet. Jelenleg új albumukon dolgoznak, ami 2019 elején jelenik meg. Ebből az anyagból már a rádiókban bemutatták az Amire szültek című dalt, amelyhez klip is készült. A Tizenötmillióból egy című daluk videóját a Magyar Honvédség segítségével forgatták, míg 2018 év elején egy meglepetésdallal is debütáltak. A Lehetetlen nincs, velünk kerek a Világ című szám klipjét a Magyar Kézilabda Szövetséggel közösen álmodták kameravégre, amelynek zenei összeállításában LotfiBegi működött közre.

– Gondolom, volt már igazán emlékezetes koncertpillanatuk…

– Hát persze, az összes! S ez tényleg nem költői túlzás, mert egyszerűen leírhatatlan az a csoda, amit újra és újra átélünk a srácokkal. Ez a katarzis elsősorban a nagyszerű közönségnek köszönhető, akik a koncerteken egy emberként velünk együtt énekelnek, miközben árad belőlük a szeretet. Évek óta zajlik a varázslat…

– S a csoda egyre csak fokozódik! A jubileumi turnét februárban a Papp László Sportarénában kezdték, ahol tizenháromezer ember énekelt együtt a zenekarral.

– Szavakkal nem tudom elmondani, mit éreztünk aznap! Az arénának önmagában is van egy misztikus atmoszférája, s hogy ennyi ember előtt a dalaink átjárhatták a falakat, az fokozta a leírhatatlant. A koncert után pedig nem volt megállj, ugyanis országjáró turnéra indultunk.

– E turné keretében felpezsdítik a hangulatot a salgótarjáni sportcsarnokban is. Mivel készülnek?

– Egy általános válogatás keretében igyekszünk valamennyi lemezünkről megszólaltatni néhány dalt. A koncertek mellett jelenleg a legújabb albumon is dolgozunk, amely jövő év elején jelenik meg. A lemez címadó dala, a Mint egy jel klipje a napokban debütált az interneten. S ígérem, hogy minden erőnkkel azon leszünk, hogy már ez a szám is megszólalhasson az őszi koncerteken. Egyébként izgalmakkal telve várjuk a salgótarjáni bulit, ugyanis már évek óta nem jártunk a nógrádi megyeszékhelyen. Bízom benne, hogy méltóan megkoronázzuk az újbóli találkozást!

– Mennyire közvetlenek a rajongókkal­?

– Mindent megteszünk azért, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot ápoljunk a közönséggel. A közösségi oldalunkat napról napra frissítjük, és a levelekre is örömmel válaszolunk. A koncertek után pedig mindig belefér az időnkbe egy kis közönség­találkozó!

A zenekar Kowalskyként ismert frontembere, Balázs Gyula (középen) exkluzív interjút adott portálunk munkatársának

– Megsúg nekünk némi titkot az új lemezről?

– Túl sok mindent nem szeretnék kiszivárogtatni, mert akkor oda a meglepetés varázsa. Annyit azonban elmondhatok, hogy a Mint egy jel című dal klipje arról szól, hogy az életben minden mindennel összefügg. Ezt már a videó első képkockáiban is igyekeztünk megragadni, a szöveg pedig önmagáért beszél. Emellett a Republic együttes Ezt a Földet választottam című dalát is átdolgozzuk az új lemezen. A dalválasztás mögött hosszú történt áll... A sors így hozta, s mi soha nem fordítunk hátat a lehetőségeknek.

– Az élet alakítja, hogy kivel dolgoznak együtt?

– Számos előadóval volt már szerencsénk együtt dolgozni, de a közös munka soha nincs előre eltervezve. Mindig is hittem és most is hiszek abban, hogy a sors jeleket küld az embereknek, így mindig éberen kell járni az élet útján.

– Ha egy mondattal jellemezhetné a zenekart, mit mondana?

– A Kowalsky meg a Vega a legjobb példája annak, hogyan lehet harmonikusan és egymást elfogadva együtt dolgozni. Az utóbbi években ez abszolút igaz a csapatra, s ez az összhang a munkánkra is pozitív erővel hat.

– Hogyan tovább?

– A jubileumi évet a debreceni Főnix csarnokban egy különleges lemezbemutató koncerttel zárjuk le a következő év februárjában. A zenekar ezerrel készül a fellépésre, ugyanis az új dalok mellett számos meglepetéssel is kedveskedünk a rajongóknak. A háttérmunka javában zajlik, s annyit elárulhatok: olyan egyedülálló látványt szeretnénk a színpadra álmodni, amihez hasonló még nem volt hazánkban. Ezen felül a terveink között szerepel az újabb és újabb dalok szerzése, s a folyamatos koncertezés. Remélem, hogy Isten továbbra is mellettünk áll és segíti a munkánkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában