muzsika

2018.09.30. 11:00

Hisznek a hagyományos hangszeres zene erejében a kétbodonyiak

Megyénk nyugati fertályán többféle zenei stílust képviselő formáció működik. Ezek közül sokan a rockritmusok hívei, mások a könnyedebb műfajokban érzik otthonosan magukat. A Palóc Akusztik Jam fiatal művészei a hagyományos hangszeres zenére esküsznek.

Hegedűs Henrik

A zenekar 2014-ben alakult, elsősorban azzal a céllal, hogy a barátok időnként ne csak a fehér asztal mellett, vagy éppen bográcsozás közben találkozzanak, hanem közös szenvedélyüknek, a zenélésnek hódoljanak, miközben persze elbeszélgetnek az élet „nagy” dolgairól – mondta lapunknak az együttes vezetője, Molnár András.

Új dalokban gondolkodnak

A Palóc Akusztik Jam tagjai készülnek az őszi programokra: ha idejük engedi, próbálnak, erre mindenképpen szánnak néhány órát. A műsortárukat egy-két új dallal szeretnék bővíteni, amihez az kell, hogy mindenki ott legyen. Molnár András hangsúlyozta: nem előre kialkudott „gázsiért” lépnek fel. Annyiért mennek el, amennyiért a meghívónak megéri, ha ez csak kis figyelmesség, amihez siker és taps párosul, már elégedettek lehetnek, hiszen nekik a zenélés a legkedvesebb hobbi.

– Élő, igényes, hangszeres zenét szeretünk játszani – mondta Molnár András. – A palóc hagyományokat is beépítjük a számainkba, miként ragaszkodunk az akusztikus megszólaltatáshoz, míg a „jam” a szabad, kötetlen formára utal. Zenésztársaim sokfajta civil foglalkozást űznek, akad köztük bírósági alkalmazott, gépésztechnikus, villanyszerelő, erdőmérnök és telefonos szakember. Jómagam római katolikus diakónus vagyok. Éppen ezért nem könnyű összeegyeztetni a próbákat, de sokat teszünk azért, hogy minden nehézségen átlendüljünk. A Palóc Akusztik Jam felállása: Kispál Norbert, gitár, kazu, ének, vokál. Benkó Bálint basszusgitár, Zachar Gyula billentyűs hangszerek, gitár. Zagyvai Bence hegedű, Varga Tamás cajón, Molnár András ének, gitár, furulya, szájharmonika. A kazu egy sípra emlékeztető fúvós, míg a cajón perui eredetű, nagyméretű dobozra hasonlító ütős hangszer.

– Nem képviselünk egy adott zenei stílust – folytatta Molnár András. – Ismert, énekelhető, táncolható, örökzöld muzsikákat játszunk. Szeretjük ezt a közös együttlétet, amikor egymásra mosolyoghatunk a színpadon. Főként falunapokra kapunk meghívást Romhány, Kétbodony, Szente, Rétság környékén, de felléptünk már templomokban is, hiszen a dicsőítő dalok szintén a repertoárunkat képezik. Mindenhová elmegyünk, ahol szívesen látnak bennünket, ahol érezzük a házigazdák és a nézők megbecsülését is. Fontos a hallgatóság visszajelzése, és szerencsére a legtöbb észrevétel pozitív felénk. Hisszük, hogy minden élő előadásban benne lakik az a különlegesség, hogy egy dal kétszer nem tud ugyanúgy megszólalni.

Kiemelt fotónkon: A Palóc Akusztik Jam számára a közös örömzenélés a legfontosabb élmény. Az együttes nevében a „jam” a szabad, kötetlen formára utal

Címkék#Kétbodony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában