Helyi kultúra

2015.04.22. 11:43

Hagyományőrzők továbbképzése

fenyvesi

Varsány/Hollókő/Rimóc. A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség regionális továbbképzésének következő állomása Palócföld, azon belül a népművészetben oly gazdag rimóci településcsoport, melyhez öt falu tartozik. Az országos programra 2015. április 24. és 26. között kerül sor, ahol a palóc hagyományok megismertetésében a vidék hagyományainak legjobb ismerői; táncosok, zenészek, mesélők és énekesek vesznek részt. A polgármesterek beszélnek a helyi álmokról, törekvésekről, amelyekben a vidék küzd az életben maradásért, és közös eszmecserére hívják a hagyományőrző települések vezetőit.

A szövetség példamutatónak tartja, hogy a helyi polgármesterek minden lehetőséget kihasználva, a település lakóival és egymással is összefogva próbálnak munkahelyet, megélhetést teremteni a térség lakóinak, valamint azt is, ahogy ebben a munkában partnernek tekintik és bevonják a hagyományőrző közösségek tagjait.

A hétvégi rendezvény három helyszínen zajlik majd: Varsányban, Hollókőn és Rimócon. A regisztráltak megismerkedhetnek a településekkel, a palóc szokásokkal, énekeket, táncokat tanulhatnak, és néprajzi előadásokon vehetnek részt. A táncházhoz és mulatsághoz a helyi zenészek húzzák a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában