Nool.hu videó

2024.07.06. 17:26

Szondi Várjátékok: a dicső múltra emlékeztek Drégelypalánkon (fotók, videó)

A település önkormányzata és a Drégelyvár Alapítvány szervezésében rendezték meg a Szondi Várjátékokat szombaton Drégely várában és a Sáferkúti tisztáson. Idén 750 éves az a birtokátruházó oklevél, amelyet az első írásos emléküknek tekintenek.

Lukács Zsófia

Az idei Szondi Várjátékok már pénteken Nagyorosziban megkezdődtek, ahol íjászbemutatóval, zenés irodalmi emlékműsorral és kiállítással elevenítették fel a történelmi pillanatokat Drégely várához kapcsolódóan. Szombaton az egész napos rendezvényt délelőtt a várnál viselet- és fegyverbemutatóval, valamint ostromjátékkal nyitották meg. Az eseményen elsőként Pásztor Ildikó, a Drégelyvár Alapítvány tagja köszöntötte a megjelenteket, majd Rigó Dávid, a település polgármestere mondta el megemlékező beszédét.  

Szondi Várjátékok
A Szondi Várjátékok viselet- és fegyverbemutatóval, valamint ostromjátékkal kezdődött Drégelypalánkon szombaton
Fotó: Ember-Lukács Zsófia / Forrás: Nool

– Úgy gondolom, hogy ami több mint 470 évvel ezelőtt történt, az a mai napig kihat és Szondi György neve, hazaszeretete fontos kell, hogy legyen számunkra és irányt mutasson. Drégelypalánkiként kötelesek vagyunk Szondi György és dicső várvédőinek a kultuszát ápolni, valamint e hagyományt megörökíteni a következő generációk számára is – fogalmazott Rigó Dávid polgármester. Arra is kitért, hogy 750 éves az a birtokátruházó oklevél, amelyet az első írásos emléküknek tekintenek, ebben Dragoly néven említik a falut.

A Szondi Várjátékok méltóan őrzik a dicső múltat

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. Hangsúlyozta: a históriás énekek is megőrizték számunkra azt a történelmi korszakot, amelyben a végváraknál hősiesen kiálltak a hazáért elődeink.– Ha megtartjuk ezt a történelmi emléket, beépítjük a magyarságtudatunkba, akkor ez ad egy eligazodási pontot, hogy miért is vagyunk itt a Kárpát-medencében. Ezért fontos, hogy ezekről tisztelettel és méltó módon megemlékezzünk, illetve megörökítsük a következő generációk számára – emelte ki Balla Mihály.

Teszári Hanga, a Drégelyvár alapítvány kuratóriumi tagja is szólt a jelenlévőkhöz, aki a Szondi kultusz ápolásán és a Drégelyvár megmentésén munkálkodik napjainkban, valamint nagyapja, Teszári Károly 30 éves értékmentő munkáját viszi tovább. – Minden erőnkkel, önkéntesen azon dolgozunk, hogy az eddig megmentett várfalakat megóvjuk a pusztulástól és a Szondi-kultuszt dicsőn ápoljuk – emelte ki Teszári Hanga.

Dombai Gábor, a település korábbi polgármestere, a Drégelyvár Alapítvány elnöke a várban az alapítvány munkáját ismertette és közös összefogásra buzdított a vár megmentéséért. 

Megannyi programmal készültek
A megemlékezésen elhangzott zenés irodalmi összeállításban közreműködött Simon Katalin, Vigyinszki Attila és a Keleti Szél Zenekar, valamint Molnár László tárogatón. Az eseményt végül koszorúzással zárták, majd lövések is eldördültek a hősök tiszteletére. A nap további részében a Sáferkúti tisztáson egyebek mellett korhű lakmározás, hagyományőrzők, solymászbemutató, kirakódóvásár és kézművesek is várták a látogatókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában