TOP Plusz

2024.07.09. 17:55

Tizennégy nyugat-nógrádi településen valósítanak meg humán fejlesztéseket

A „Helyi humán fejlesztések Csitáron és térségében” elnevezésű projektről Komjáti István Csitár polgármestere tartott sajtótájékoztatót kedd reggel Varsányban. A projekt forrását, a 251,38 millió forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében az Európai Szociális Alap Plusz és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Lászlók Judit

A tizennégy települést érintő pályázat elsődleges célja a szociális biztonság, az egészségügy és az oktatás területén felmerülő igények kielégítése.

Hetven nyugat-nógrádi gyermek indult el a balatonszemesi táborba kedden
Hetven nyugat-nógrádi gyermek indult el a balatonszemesi táborba kedden
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Tizennégy település vesz részt a projektben

A „Helyi humán fejlesztések Csitáron és térségében” című projekt ünnepélyes nyitórendezvényét és sajtótájékoztatóját a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola előtt tartottak meg kedd reggel. Az eseményen Komjáti István Csitár polgármestere elmondta, hogy a projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében és a Jobb Jövő Kulturális és Szabadidő Egyesület konzorciumi partnerségében valósul meg.

– A projekt humánerőforrás típusú fejlesztéseket tartalmaz, olyan tevékenységeket választottak ki, amelyek illeszkednek a Vármegyei Esélyteremtő Paktumokhoz (VEP) és azok vármegyei szolgáltatáshiányokra válaszoló intézkedéseit tartalmazó Szolgáltatási Út Térképekhez (SZÚT). A fejlesztés eredményeként számos egészségmegőrzési, életmódváltó, illetve preventív célú, valamint úgynevezett közösségi egészségnevelési programok megvalósítása válik lehetővé – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a 251,38 millió forintból megvalósuló projektben Csitár, Csesztve, Debercsény, Hugyag, Iliny, Magyarnándor, Mohora, Nógrádmarcal, Nógrádsipek, Őrhalom, Patvarc, Rimóc, Szügy, valamint Varsány vesz részt.

Egészségügyi programokat és különböző képzéseket is szerveznek

Ezt követően Herczeg Hajnalka szakmai munkatárs ismertette a projektet, amelynek célcsoportjai a nők, a mélyszegénységben élők, a romák, a fogyatékkal élők, a 3-18 év közötti gyerekek, valamint a 65 esztendőn felüliek. Kiemelte továbbá: a projekt keretében egészségügyi szűréseket, valamint egészségügyi tanácsadásokat valósítanak meg a mentális, az életmódváltó, a baleset- és betegségmegelőzés, a demencia szűrés, az inkontinencia torna, a pozitív pszichológia, illetve a dohányzásról való leszokás témakörében. Emellett szerveznek majd digitális-, pénzügyi-, valamint kerékpáros közlekedési képzéseket, baba-mama kört, bűnmegelőzési programokat, valamint kiadványokat is terveznek majd kibocsátani. Ezen kívül az érintett településeken óvodai és iskolai sportnapokat rendeznek, illetve lesz még egy Spartakiad is, amely a programban résztvevő községek gyerekeit fogja megmozgatni.

Ezen a héten hetven nyugat-nógrádi gyermek vesz részt a balatonszemesi táborban

Herczeg Hajnalka végül kitért arra is, hogy a projekt tartalmazza a gyermekek táboroztatását Balatonszemesen, amelynek második turnusát a sajtótájékoztatót követően indították útjára Varsányból és Őrhalomból. Ugyanis ezúttal a Varsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, valamint az intézmény őrhalmi telephelyének a diákjai vehetnek részt a táborban.

– Az első turnusban közel 50, a másodikban pedig 70 gyermek vesz részt. A balatonszemesi táborban a sport- és közösségépítő programok mellett kirándulás, fagyizás és természetesen fürdőzés is várja majd a gyermekeket – mondta Herczeg Hajnalka, aki hangsúlyozta továbbá azt is, hogy a projekt keretében a közelmúltban egészségszűrő kamion járt Szügyben és Varsányban is.

– Ez a projekt nagyon sokszínű programokat tartalmaz, amelyek főként az egészséges életmódra irányulnak. Mindez pedig azért is fontos, mert ezáltal olyan kistelepüléseken valósulhatnak meg ezek a programok, amelyekre önállóan nem tudnának pályázni – húzta alá Herczeg Hajnalka, aki szerint a három éven át tartó projekt ötezer főt érint majd.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában