Sziromtenger

2024.07.07. 19:02

Méhecskék munkában – így gyűjtik Szécsény közelében a virágport (fotók)

Júliusba lépve Nógrád-szerte is aranyló szirmok borítanak megannyi szántóföld táblát. Fotóriporter kollégánk, Hüvösi Csaba képein örökítette meg a virágba borult napraforgók körül zajló „zsongást”.

Veres Edina

Szűkebb hazánk útjait járva az utazók szeme több aranyszínben pompázó szántóföld táblán is megakadhat. A napraforgók szirmai által nyújtott lélegzetelállító látvány az emberek tekintete mellett megannyi méhet és egyéb nektárgyűjtő rovart csalogat magához. A tányéralakú virágokon az ízeltlábúak serény munkálkodását Hüvösi Csaba, a Nógrád Megyei Hírlap és a Nool.hu fotóriportere örökítette meg a minap. 

méhek
Serényen dolgoznak a méhek
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Munkatársunk képei a napraforgó virágok legapróbb részleteit is felfedik, akárcsak azt, hogy a méhek és egyéb döngicsélő vendégek a mézédes cseppek keresgélése közben igazi virágpor fürdőt vesznek. Bár – főleg méretét tekintve – mindez apróságnak tűnhet, a jelentősége ugyanakkor hatalmas, hiszen a napraforgók virágainak beporzását a rovarok végzik. Így túlzás nélkül létfontosságúnak tekinthető, hogy az élénksárga színben tündöklő szirmok minél több nektárgyűjtő ízeltlábút vonzzanak magukhoz. Kollégánkat nemrég a napraforgó táblák szépsége is megihlette Piliny közelében.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában