Kánikula

2024.07.10. 13:54

Felkészültek a harmadfokú hőségriasztásra Balassagyarmaton

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását figyelembe véve, az országos tisztifőorvos hazánk egész területére vonatkozóan július 7-én, vasárnap 0 órától kezdődően egészen július 12-én, péntek 24 óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki – tájékoztatott Balassagyarmat önkormányzata a Facebook-oldalán.

Lászlók Judit

A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan! A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően! Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!” – közölte az önkormányzat. Hozzátették: „Ügyeljenek az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra! Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, illetve zsíros ételek fogyasztását! Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen, hordjunk sapkát, napernyőt!”

hőség, kánikula, harmadfokú hőségriasztás
Harmadfokú hőségriasztás idején fontos a megfelelő védekezés
Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

Emellett felhívták arra is a figyelmet, hogy ne hagyjuk a gyermekeket, illetve az állatokat a parkoló autóban. Ha valaki mégis gépjárműben hagyott gyermeket, házikedvencet lát, tárcsázza a 112-es segélyhívó számot. Továbbá ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben. Aki pedig teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

„A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet” – írta az önkormányzat a közleményben.

Harmadfokú hőségriasztás: párakapu és klimatizált helyiségek is vannak a városban

Kiemelték továbbá, hogy a kánikulára való tekintettel párakapu működik a Városháza előtt, és a művelődési központ előtt is. Ezen felül ivóvíz a művelődési központban, a Szabó Lőrinc és Főutca sarkán lévő kútból, illetve a Városházán ingyenesen fogyasztható. Mindezek mellett azt is ismertették, hogy az alábbi klimatizált helyiségek találhatóak a városban: Balassagyarmat Tesco áruház, Madách Mozi, Horváth Endre Galéria, városi könyvtár, Szerbtemplom Galéria.

 

A közlemény végén pedig arra kértek mindenkit, hogy figyeljenek a napszúrásos megbetegedés tüneteire!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában