Jegyzet

2024.07.04. 15:05

Anyatej

Lukács Zsófia

Pár napja arról szóltak a hírek, hogy a kormány határozatot hozott az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének a felülvizsgálatáról, új rendszer megtervezéséről, valamint a szoptatás, az anyatejes táplálás és a donoranyatej leadásának a díjazásáról. A kezdeményezés nagyon fontos és jó lehet, de hogy működhet ez a gyakorlatban? Az anyatejes táplálás, annak leadásának népszerűsítése azért is fontos lehet, mert minél kevesebb anya szoptat, annál kevesebb lesz a tejleadó anya is, és ez fordítva is igaz.

Nagy fejtörést okozhat a szakértőknek, hogy mi kellene ahhoz, hogy több édesanya adjon donoranyatejet. Ugyanis igény biztosan lenne a készletek felhasználásra. Az én környezetemben is ketten egészítik ki a baba étkezését tápszerrel. Az interneten is könnyen találni eladó anyatejet, de Magyarországon az anyatej egyelőre fagyasztott formában hivatalosan nem továbbadható. Kérdés, hogy milyen módon tudja majd ellenőrizni és szükség esetén szankcionálni a kormány azt, ha nem hivatalos módon kereskednek az anyatejjel, adminisztráció nélkül, de magasabb áron.

Abba még bele sem gondoltunk, hogy egy pár napos baba mellett feltehetőleg nem az lesz az első lépése az anyukának, hogy a tejleadó központot felkeresse. Én személy szerint ennek a higiéniás körülményei miatt aggódnék. A fejésénél, illetve a tárolásánál nagyon fontos az előírások betartása, a fertőtlenítés, továbbá a folyamatos hűtés, ami a szállítás esetén már sérülhet. Mindenesetre jó hír, hogy elindult egy folyamat, amely azt segíti elő, hogy ne a csapban kössön ki az értékes táplálék.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában