Kiállítás

2024.06.06. 11:22

Trianon évfordulóján Esterházy János boldoggá avatásáért is imádkoztak Mátramindszenten

Dávid Zsuzsanna kiállításának megnyitójával vette kezdetét a rendezvények sora Mátramindszenten szerda délután. Az Esterházy János életét bemutató szakrális tárlatot Lencsés Zsolt ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, majd Trianon 104. évfordulójáról emlékeztek meg a helyiek.

Gulyás Edina

Esterházy János életét bemutató kiállítás nyílt a mátramindszenti művelődési házban. A program a Trianon 104. évfordulójára és a Nemzeti összetartozás napjára szervezett megemlékezéssel folytatódott, majd ünnepi szentmisével fejeződött be. 

A kiállításmegnyitót követően Trianon 104. évfordulójára emlékeztek
Mátramindszenten a trianoni diktátumra emlékeznek
Fotó: Beküldött

A kiállításmegnyitót követően Trianon 104. évfordulójára emlékeztek

– Dávid Zsuzsanna, festőművész kiállítását immár 15. alkalommal tekinthetik meg az érdeklődők. Az Esterházy János életét bemutató szakrális tárlat bejárta már a Visegrádi négyek országait, Krakkó, Kassa, Prága és Pozsony után, láthatták azt Budapesten is, és most Mátramindszentre érkezett – fogalmazott Lencsés Zsolt festőművész, a kiállítás kurátora. A festmények a helyi művelődési házban kaptak helyet, ahol a Trianon 104. évfordulójára érkező megemlékezők tekinthették azokat meg. 

A helyieket maga az alkotó is köszöntötte. Dávid Zsuzsanna elmondta: a kiállítás célja Esterházy János életét, személyét, üzenetét megismertetni az emberekkel. Hozzátette: a gróf életére sorsdöntő hatással volt a trianoni döntés, azt követően fordult a politika felé, hogy a felvidéki magyarok érdekeit képviselje. 

Ma a felejtés jelenti a legnagyobb veszélyt

A program ezt követően a művelődési ház előtt, a Trianoni emlékműnél folytatódott, ahol dr. Szabó József, az egyháztanács tagja emlékezett meg a 104 évvel ezelőtti történelmi eseményekről. 

– Ez a nap az emlékezés ideje nemzeti gyászunkról, Trianon tragédiájáról. Emlékeznünk és emlékeztetnünk az utókort az a minimális hazafias kötelességünk, amelyről nem mondhatunk le soha – húzta alá dr. Szabó József. – A legnagyobb veszélyt jelenti ma is a felejtés és az önfeladás. Ma már idegen hatalmak azon mesterkednek, hogy felejtsük el magyarságunkat, önállóságunkat, és valamilyen európai polgárként ismét idegen hatalmak érdekében magyar vérrel fizessünk egy olyan háborúban, amihez semmi közünk sincs. Aki ma nem a békét követeli és nem a békére esküszik az Magyarország és magyarság sírásója.

trianon évfordulója
Trianon tragédiájára Becsó Zsolt is megemlékezett beszédében
Fotó: Beküldött

A háborúval mindent elveszíthetünk

E gondolathoz kapcsolódva Skuczi Nándor, a vármegyei közgyűlés elnöke kijelentette: ha elég erős lesz a magyar emberek hangja, akkor a béke párti politikusokat küldik az Európai Parlamentbe a június 9-i választásokon. Hozzátette: a háborúval semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk. 

– Trianon mellett ma Esterházy Jánosról is megemlékezünk, akit négy ország támogatásával kísérünk a boldoggá avatás útján. Ő ma is példát mutat emberségből, magyarságból – fogalmazott az elnök. 

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a tárlat egy hétig látogatható a településen, majd kitért arra is, hogy az elmúlt 14 évben számos fejlődés történt Mátramindszenten. A helyi közösség számtalan álma valósult meg Horváth János polgármesterrel összefogva, a kormányzat támogatásával. A program – amelyen a Haraszti ikrek, valamint Csábi István és Híves István is közreműködtek – ünnepi szentmisével ért véget, amit Fekete Roland, plébániai kormányzó és Vagyóczky József, nyugalmazott esperes mutatott be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában