Fejlesztés

2024.06.15. 07:27

Több mint 100 millió forintból újíthatják fel a nézsai kastélyt

A Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola 106,3 millió forintot kapott az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól a napokban. A támogatást az intézménynek otthont adó Reviczky-kastély külső homlokzatának a felújítására fordítják.

Lászlók Judit

Sztankóné Steflik Éva, a Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta, hogy az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságtól 106,3 millió forint támogatást kaptak az intézménynek otthont adó Reviczky-kastély külső homlokzatának a felújítására. Mint mondta, az összegből a kastély főhomlokzata, és a két beforduló oldalhomlokzati szakasza újul majd meg.

kastély, iskola
A felújításra váró kastély ad otthont az iskolának is 
Forrás: Archív Nool

A kastély ad otthont az iskolának 

– A Reviczky-kastélyban 2010 óta nem történtek az épület külső részét érintő állagmegóvási munkálatok, így szükségessé vált annak felújítása. Emellett az iskolánkban a fenntartóváltás óta megduplázódott a tanulók létszáma, illetve úgy gondolom, hogy az itt zajló magas minőségi munka is érdemessé tesz minket arra, hogy egy megfelelő épületben tanítsunk és tanuljanak a diákjaink – fogalmazott Sztankóné Steflik Éva, aki szerint a beruházás még idén ősszel elkezdődhet. 

Hozzátette: – Az épület további részének a külső felújítására a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz programban is nyújtottunk be pályázatot és bízunk benne, hogy azt is sikeresen elbírálják majd. Így a két forrásnak köszönhetően teljes egészében megújulhatna a kastély külső homlokzata.

Energetikai korszerűsítésre is nyertek el támogatást 

Az intézményvezető kitért arra is, hogy mindezen kívül még idén februárban Magyarország kormánya a Nézsa Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat számára további vissza nem térítendő támogatást nyújtott. Ennek célja, a nemzetiségi önkormányzat fenntartásában álló Nézsai Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola energiahatékonyságot elősegítő felújítása. Mint mondta, az elnyert 9,7 millió forint értékű támogatásból az épület tornyainak nyílászárócseréje valósul meg. Ez a fejlesztés még szintén ebben az évben elkészülhet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában