Interjú

2024.06.22. 15:15

Bátonyterenye új polgármestere hadat üzen a kábítószer-terjesztőknek

A június 9-i önkormányzati választáson Orosz István nyerte el a bátonyterenyeiek bizalmát. Az új polgármester ugyan csak októbertől látja majd el hivatalosan a városvezetői teendőket, de már most hadat üzent a kábítószer-terjesztőknek. Ebben a témában zéró toleranciát hirdetett, de a város fejlődése érdekében mindenkivel együttműködésre törekszik.

Gulyás Edina

– Miért döntött úgy, hogy elindul Bátonyterenye polgármesteri székéért?
– Mindig is a szívügyem volt Bátonyterenye, hiszen itt születtem, itt élnek a gyerekeim, az unokáim. Éppen ezért tartottam eddig is fontosnak, hogy a helyieket érintő jelentősebb ügyekben szerepet vállaljak. Néhány éve a kábítószer-fogyasztás és -terjesztés öltött olyan mértéket a városban, ami miatt cselekedni kellett. Bűnüldözői múltamból adódóan már akkor megfogalmazódott bennem, hogy tenni akarok a jelenség ellen. A rendőrséggel, illetve az önkormányzattal való együttműködés nyomán akkor sikerült komoly eredményeket elérni. Azonban újabb problémák kerültek felszínre az elmúlt években: az ivóvíz minősége, a munkahelyek hiánya és legutóbb az akkumulátor-feldolgozó megjelenése arra ösztönöztek, hogy ismét szerepet vállaljak a közéletben.

Orosz István lesz Bátonyterenye polgármestere októbertől
Orosz István lesz Bátonyterenye polgármestere októbertől
Forrás: Beküldött  fotó

– Melyek a legfontosabb feladatok, amiket polgármesterként elengedhetetlennek tart a város fejlődéséhez?
– Tizennégy évvel ezelőtt jó úton indult el Bátonyterenye. Polgári közösség formálódott, amire ma is szükség van. Azonban az utóbbi időben megtorpant a fejlődés, és úgy vélem, hogy a felmerülő problémák megoldása nem a helyiek érdekében, hanem politikai hitvallás mentén történt. Nem vitatom el azokat a fejlesztéseket, amik az elmúlt tizennégy évben megvalósultak, gondolok itt az utakra, a közintézmények korszerűsítésére, illetve a játszóterek felújítására. Azonban azt gondolom, hogy ezeknél sokkal fontosabb az egészséges, tiszta ivóvíz biztosítása a városban. Ezt évek óta nem sikerült megoldani. Munkahelyekre is szükség van ahhoz, hogy a fiatalok itt képzeljék el a jövőjüket. Ehhez cégeket kell a városba csábítani. De sem a gazdaság, sem a turizmus fejlődését nem lehet elképzelni egy olyan településen, ahol a drog ma is nagyon komoly problémát jelent. Ugyan csak októbertől látom majd el a polgármesteri teendőket, de már most zéró toleranciát hirdettem ez ügyben. Utcafórumokat tartunk a leginkább fertőzött területeken, ahová mindenkit várunk, akik bármilyen módon érintettek ebben.

– Többször is említette az együttműködés fontosságát, ennek szellemében képzeli el a város vezetését?
– Azt gondolom, hogy egyetlen járható út van ahhoz, hogy egy fejlődő, innovatív, élhető várost építsünk: mindenkivel konszenzusra kell törekedni. Az együttműködés jegyében fogom végezni a munkámat. Azt gondolom, hogy mindenki véleményét meg kell hallgatni, és teljesen mindegy, hogy honnan, kitől érkezik egy jó ötlet, ha az a várost szolgálja, akkor el kell fogadni. Éppen ezért partneri viszony kialakítására törekszem majd a helyi testület tagjaival, az intézmények vezetőivel, a politikai döntéshozókkal és a város valamennyi lakójával. Bízom abban, hogy az elkövetkező öt évben előkészíthetjük az utat egy fiatal nemzedék számára, akik jövőképet adnak a városnak. Ehhez félre kell tenni a politikai nézeteket és hovatartozást. A problémákat az elmúlt időszakban sikerült felszínre hozni, most a megoldásokat kell megkeresni.

–  A SungEel Hitech Hungary bátonyterenyei üzemének működése sokszor téma a helyi közéletben, és önnek is sarkos véleménye van a kérdésről...
– Tisztában vagyok azzal, hogy a jól működő gazdasághoz kellenek gyárak, hiszen a város fejlődéséhez a cégek iparűzési adója is szükséges. Azonban azt gondolom, hogy az itt élők egészsége, az élhető, tiszta környezet mindennél fontosabb. Ma is azt vallom, hogy az akkumulátor-feldolgozó nem ide való. Főleg annak fényében, hogy nem tartják be a magyar törvényeket. Mindenképpen le kell ülni a cég vezetésével annak érdekében, hogy megnyugtatóan rendezzük a helyzetet.

– Öt év múlva, milyen helynek képzeli el Bátonyterenyét?
– Az elkövetkező öt év arról fog szólni, hogy közel hozzuk egymáshoz az álláspontokat és az elképzeléseket. Ugyanis az egész város veszít azon, ha nem lesz megegyezés. Az önkormányzatot az átláthatóság és a nyilvánosság fogja jellemezni. Azt gondolom, hogy egy jól működő város alapja a rend és a biztonság, ezáltal lesz vonzóbb a befektetők számára is. És, ha lesznek munkahelyek, ha lesz változás, akkor itt maradnak a fiatalok, közösségek alakulnak. Szeretném majd egy okos, fiatal, racionálisan gondolkodó, innovatív elképzelésekkel rendelkező csapatnak átadni a város irányítását öt év múlva.

– Mit lehet tudni a magánéletéről?
– Bátonyterenyén gyerekeskedtem az öt testvéremmel együtt. Szerető, gondoskodó családban nőttem fel az ófalusi városrészen. Miután a testvéreimmel kirepültünk a családi fészekből, a szüleim még hét gyerekről gondoskodtak nevelőszülőként. Már korán elhatároztam, hogy rendőr leszek, 18 éves koromtól a fővárosban éltem. Dolgoztam nyomozóként Andréka Péter irányítása alatt, de a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer elleni egységénél és a maffiaellenes egységnél is voltam vezető.  Immár tizenhét éve pedig a magyar készpénz biztonságára vigyázok tanácsadóként. Három gyermekem és két unokám van, de a párom két gyermekét is sajátomnak tekintem. Ugyan hosszú esztendőket töltöttem Budapesten, de 16 éve ismét Bátonyterenyén élek, és egy percig sem gondolkodtam azon, hogy visszatérjek-e a városba. Úgy látom, hogy a Mátravölgye bázisa egyre növekszik, és ebben a csapatban helye van mindenkinek, aki tenni akar Bátonyterenyéért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában