Nool.hu podcast

2024.06.12. 19:43

Párduc járja a nógrádi erdőket – a kishartyáni természetvideóst kérdeztük (podcast)

Különleges megfigyelések történtek az elmúlt időszakban a nógrádi erdőkben. Mint kiderült, a medve és a farkas már rendszeres vendég felénk, újabban azonban egy nagymacskafaj is rendszeresen feltűnik a kamerákon...

Angyal Eszter

A salgótarjáni születésű, ám Kishartyánban élő Antal Sándor József már gyermekként arról álmodott, hogy természetfilmeket szeretne készíteni, sőt, erdésznek is készült hajdanán. A sors azonban nagy rendező, némiképp másképp alakult az élete, s noha a természet mindig kiemelt szerepet töltött be az életében, eleinte a vadászat volt a fókuszban, ha pedig nem az erdőt járta, akkor a fa iránti szenvedélyének hódolt mint fafaragó és hobbiasztalos. Keze munkáját kopjafák, székelykapuk, puskatusok és díszes trófeatalpak is őrzik, de készített már megannyi bútort is.

Antal Sándor József 14 éve cserélte a vadászpuskáját videókamerára
Antal Sándor József 14 éve cserélte a vadászpuskáját videókamerára
Fotó: Angyal Eszter / Forrás: Hír FM Salgótarján

A 2010-es év sorsfordító volt József életében, ekkor ugyanis – mint fogalmaz – a fegyvert békésebb eszközökre cserélte, és beteljesítette gyermekkori álmát. Az elmúlt évek során megannyi filmet készített a vadon élő állatokról, köztük egy kuriózumnak minősülőt: sikerült ugyanis kameravégre kapnia fényes nappal Nemti közelében egy farkast is. 

Antal Sándor József a természet jó ismerője, a Salgótarján-környéki erdőkben és mezőkön talán már becsukott szemmel sem tévedne el. Épp ennek is köszönhető az, hogy pontosan tudja, hogy milyen állatfajok élnek körülöttünk. Legfrissebb podcast-beszélgetésünk keretében mesélt arról, hogy az elmúlt években például megannyiszor járt már felénk medve és napjainkban is bármikor találkozhatunk vele, éppúgy, mint a farkassal, ami már szinte életvitelszerűen jelen van a térségben.

Elárult ugyanakkor egy olyan tényt is, amiről eddig csupán kevesen tudhattak, méghozzá azt, hogy az elmúlt hónapokban többször is felbukkant Salgótarján közelében egy nagymacska, ami egészen biztos, hogy párduc, leopárd vagy puma lehet... További érdekes részleteket is megtudhatnak, ha meghallgatják alábbiakban található, tartalmas beszélgetésünket:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában