Múltidézés

2024.06.23. 08:20

Megmenekült harminc éve a gyarmati gyermekosztály

A nyár kezdetén sem állt meg teljesen az élet harminc esztendeje Nyugat-Nógrádban. Június harmadik hetében kiderült, mégsem kell bezárni a balassagyarmati kórház gyermekosztályát, míg Bánkon elkezdődött az evangélikus templom korszerűsítése.

Hegedűs Henrik

Harminc éve a legforróbb évszak kezdetén terjedt futótűzként a hír, hogy be kell zárni Balassagyarmaton a Dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályát, mivel csupán két orvos maradt, így pedig veszélybe került a fenntartás. Ám június 15-én egyeztetésre érkeztek a városba a Népjóléti Minisztérium, az ÁNTSZ és az Országos Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium képviselői, akik a kórház vezetésével megállapodtak abban, hogy különböző megoldások révén végrehajtják a tűzoltó műveleteket. A szakmai kollégium a salgótarjáni kórházzal egyetemben a továbbiakban is biztosítja a kellő orvoslétszámot, ezáltal a helyzet végleges rendezéséig folyamatossá válik a betegellátás.

Gyomorforgató illemhely

Ugyancsak Balassagyarmaton a nyilvános illemhely állapota is borzolta a kedélyeket. A Városi Képtár alatt található, földbe süllyesztett létesítményben ugyanis gyomorforgató állapotok uralkodtak, ráadásul a település kellős közepén. Az önkormányzat most bérbe adta a nyilvános vécét, és a vállalkozó felé csak azt a kikötést fogalmazta meg, hogy az építmény teljes fertőtlenítése és rendbetétele után folyamatosan üzemeltesse az illemhelyet.

Megújult a templom

Bánkon ezekben az 1994-es napokban kezdődött meg a 210 éve felemelt evangélikus templom korszerűsítése. Első lépésben a tetőszerkezet cseréjét végezték el a szakemberek, és a további anyagi források függvényében a későbbiekben a belső teret is megszépítik.

Üdülőtelep Alsópetényben

Alsópetényből Kiss Ernőné polgármester arról számolt be örömmel a Nógrád Megyei Hírlap hasábjain, hogy egy vállalkozó a falu határában üdülőtelepet létesít a közeljövőben. Indoklásul megfogalmazta: a Cserhát ezen vidéke gazdag természeti értékekben, kirándulási lehetőségeket kínál, illetve közel van a bánki strand, ahol a fürdőzés biztosított. A tábor számára, ahol elsősorban gyermekeket szeretnének olcsón nyaraltatni, másfél hektáros területet bocsátott rendelkezésre térítésmentesen az önkormányzat, ugyanakkor a közművek kiépítése még várat magára. A munkálatokat legkésőbb 1995 elején tervezik elindítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában