Nool.hu videó

2024.06.23. 15:35

Lovasok zarándokoltak nemzeti kegyhelyünkre a Szent László búcsúba (fotók, videó)

Szent László búcsút tartottak vasárnap nemzeti kegyhelyünkön. Egyéni és egyesületi lovasok, illetve fogattal érkezők is részt vettek a zarándoklaton, ahol szent királyunk ereklyéjével áldották meg őket.

Gulyás Edina

Szent László búcsút tartottak vasárnap Mátraverebély-Szentkúton, ennek alkalmából a bazilikában helyezték ki tiszteletadásra az egykori király csontereklyéjét. Azzal áldották meg a nemzeti kegyhelyre érkező lovasokat és az ide zarándokolókat.

A lovasok és a jószágaik is áldásban részesültek kegyhelyünkön
A lovasok és a jószágaik is áldásban részesültek kegyhelyünkön
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Szent László király ereklyéjével áldották meg a lovasokat

– Egy lovagkirálynak, de minden emberi életre törekvő személynek olyan értékrendje van, amely hiszi azt, hogy van Isten, aki ha nem is azonnal, de igazságot szolgáltat. Azért becsületes az ember, mert tudja, hogy van igazság és valamikor el is jön az ideje – fogalmazott prédikációjában Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök. – A régi emberek bölcsessége az Ószövetségben is olvasható: mindig eljön az igazság ideje.

Mint mondta: azokat, akik nem tisztességes módon élik életüket, szereznek előnyt, hatalmat, vagyont, előbb-utóbb utolérik tetteik következményei. Ellenben aki tisztességes, az a tiszta lelkiismeret békéjével hajthatja minden este álomra a fejét. A tiszta lelkiismeret olyan békét ad, amit más módon nem lehet megszerezni. Ezeket élte meg Szent László király is, és erre nevelte közel ezer évvel ezelőtt a rábízott népet is.

 

László király példája tisztességre int

– László király példája is arra indít bennünket, hogy törődjünk szívünk békéjével, becsületességével, és akkor nyugalmat talál a lelkünk. Isten felemeli a tiszta szívűeket. Szent László király ebben az értelemben lélekben tudott kicsiny lenni, hogy Isten fel tudja őt emelni. És tudta követni a legfőbb parancsot, amiről az evangéliumban is hallottunk: teljes szívünkkel Istent keressük – hangsúlyozta Mohos Gábor. – Ennek megfelelő módon szeressük embertársainkat, úgy, mint saját magunkat. Amit magunknak akarnánk, azt tegyük másokkal, különösen azokkal, akik rászorulnak a segítségre, az együttérzésre. Ezekre az erényekre törekedjünk, ha követni akarjuk Szent László királyt.

A szentmisét követően megáldották a lovas körmenetet Szent László ereklyéjével, majd azt tiszteletadásra ki is helyezték a bazilikába. Az azt követő litánián pedig a zarándokokat és a kegytárgyaikat is megszentelték.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában