Természet

2024.06.23. 15:26

A klímaváltozás miatt pusztulnak a lucfenyők Somoskőújfalunál

Az elmúlt években az Ipoly Erdő Zrt. kezelése alatt álló, a település térségében található fenyves egészségügyi problémákkal küszködik – derült ki a szervezet sajtóközleményéből. A problémákat a klímaváltozás okozza.

Nagy Orsolya

Mint a szervezet fogalmazott: a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt sajnos a fenyők visszaszorulnak természetes elterjedési területükre, az északi erdőkbe, valamit a hegyvidékek 1000 méter tengerszint feletti magasságába.

A klímaváltozás miatt pusztulnak a lucfenyők
A klímaváltozás miatt pusztulnak a lucfenyők
Forrás: Ipoly Erdő Zrt.

A klímaváltozás hatással van a fenyvesekre

„A tűlevelűek a nedves és hűvös éghajlatot kedvelik. Nehezen viselik a hómentes, enyhe teleket és a nyári hőhullámokat. Az utóbbi években pedig egyre gyakoribbá váltak az olyan szélsőséges és aszályos időszakok, amelyek tömeges pusztuláshoz vezettek. A fenyők jobban megsínylik a szárazságot, mint a lombos fafajok, mivel kevésbé hatékonyan tudják testükben tárolni a vizet”– írta az Ipoly Erdő Zrt.

Hozzátették: egy egészséges lucfenyő jól védekezik a szúbogár ellen, hiszen a gyanta elpusztítja a bogarakat és a lárváikat. A legyengült fák ugyanakkor nem tudnak elegendő gyantát termelni a bogarak elleni küzdelemhez, amelyek így elszaporodnak, végül a fenyves kipusztul. Ez történt most Somoskőújfalu lucfenyves erdőrészleteiben is. A terület egyébként a turista- és kerékpárút egyik leghangulatosabb szakasza, a somoskői kisvasút alagútjának környezete.

A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az érintett területen a kár felszámolása miatt fakitermelési munkálatok kezdődnek. A gépek mintegy két-három hét alatt végeznek a munkálatokkal, de a károsodott terület teljes tisztítása ennél több időt fog igénybe venni. A területen a természetjárók áthaladását ebben az időszakban korlátozni fogják. Ezzel kapcsolatban pedig Somoskőújfalunál és Eresztvénynél is tájékoztató táblákat helyeznek ki.

Új fák fogják uralni az erdőt

Az Ipoly Erdő Zrt. hangsúlyozta: ahol egy élet véget ér, ott új kezdődik. „Az először utat törő fák, mint a nyír, a juhar és a kőris meghódítják a területeket, és néhány év alatt fiatal erdőt alkotnak, köztük tölgyfákkal, amelyek hosszú életkorukkal később uralják az erdőt. Egyensúlyi folyamat indul meg, és helyreáll a természetes rend. Erdészekként az a feladatunk, hogy aktívan elősegítsük ezt a folyamatot minden lehetséges eszközzel”– fogalmazott a szervezet.

Arra is kitértek, hogy a munkálatok során elsősorban eltávolítják az elhalt és beteg faállományt a koronákkal együtt. Emellett építenek vadkárelhárító kerítést az ültetett magvak és kis lombosfa-csemeték védelmére. A természetes úton megjelent facsemetéket pedig kiegészítik. Míg újra árnyat adó erdő magasodik majd a turistaút fölé, addig sok idő eltelik. Éppen ezért minél előbb el kell kezdeni az őshonos, a vegyes és a klímaváltozásnak ellenálló fácskák telepítését Somoskőújfaluban és sok más fenyvesben is.

Felhívták továbbá a figyelmet, hogy az elhalt fák eltávolítása előreláthatóan július közepéig fog tartani, ezért a piros turista- és kerékpárutat a balesetek elkerülése érdekében Eresztvénytől Somoskőújfalu Vörösmarty útig le kell zárni. A hely adottságai miatt pedig alternatív útvonalat nem tudnak javasolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában