Betyáros hangulat

2024.06.15. 20:00

Több mint kétszáz palócföldi betyár szállta meg Bért (fotók, videó)

Palócország hagyományos ételeinek mennyei illata, valamint karikás ostorok csattanása fogadta a látogatókat a szombaton megrendezett VIII. Palóc Fesztiválon és a VI. Palócföldi Betyártalálkozón. Bér legnagyobb rendezvényén a betyárok mellett hagyományőrző műsorok is szórakoztatták az odaérkezőket.

Sipos Nina Vivien

Évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend Nógrád vármegyében a béri Palóc Fesztivál és a Palócföldi Betyártalálkozó, ez pedig idén sem volt másképpen. Szombaton több mint kétszáz betyár és még annál is több látogató érkezett az Andezit Hotelhez, ahol a hagyományőrző műsorok mellett a palóc gasztronómia is főszerepet kapott. 

betyár, Bér
Több mint kétszáz betyár vett részt a fesztiválon
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Betyárok lepték el Virágospusztát

A VIII. Palóc Fesztivál és a VI. Palócföldi Betyártalálkozó megnyitásaként Kalocsai Zsuzsa Jászai Mari-díjas operettprimadonna, valamint Éliás Tibor előadóművész léptek színpadra, akik több Kárpátia dalt is elénekeltek. A látogatók megtekinthették a hagyományőrző egyesületek és tánccsoportok színvonalas műsorát, továbbá több mint kétszáz betyár is meghívást kapott a mulatságra, akik karikás ostoros bemutatóval szórakoztatták a közönséget. A gyermek és felnőtt programokat népi kirakodóvásár színesítette, valamint a betyáros szokásokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

– A vármegyei önkormányzat és jómagam is mindig támogatni fogjuk a hagyományőrző rendezvényeket, mert ezek nagyon fontosak. Az identitásunkat fejezik ki a szülőföldünk, Palócország, a szüleink és elődeink iránt. Az efféle események, mint a Palóc Fesztivál és a Palócföldi Betyártalálkozó, azt mutatják meg nekünk, hogy méltán lehetünk büszkék a népviseleteinkre, az épített örökségünkre, a hagyományainkra és a palóc gasztronómiánkra – hangsúlyozta köszöntő beszédében Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke. 

A palóc gasztronómiai is főszerepet kapott

A fesztiválon a palóc gasztronómia kapta az egyik legnagyobb szerepet. A helyszínen rendezett főzőversenyen ezúttal huszonhat csapat öltött magára kötényt, hogy hagyományos palóc ételeket készítsenek. A látogatók számos különlegességet kóstolhattak meg, köztük palócgulyást, sztrapacskát, gancát, krumplilaskát, tócsnit, herőcét, görhét, lustalángost, molnárkalácsot és pampuskát is. 

Maczó László, Bér polgármestere elmondta hírportálunknak: a Palóc Fesztivál és a Palócföldi Betyártalálkozó két igazán különleges, magas színvonalú és hagyományőrző esemény a településen, amelyekre nem csak a helyiek lehetnek okkal büszkék, hanem mindenki más is, aki ezen a csodás, palóc tájon él. A két kulturális értékekben gazdag rendezvény nem csupán a tradíciók felelevenítéséről szól, hanem a hazai és külhoni palóc közösség összetartását is erősíti. 

A délután folyamán énekes, zenés műsorral lépett fel Straub Dezső, Peller Anna, Barna Barnabás, Luigi, Zámbó Árpy, Zetor Zsolti és még sokan mások.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában