Klímaberendezések

2024.06.06. 14:00

Kánikula indítja be a klímaszezont Nógrádban is

Aki előre gondolkodik, már a tavaszi hónapokban beszerelteti az új, vagy kitisztíttatja a már meglévő klímaberendezést. Azonban a kánikula robbantja be igazán a klímaszezont. A szakemberek tapasztaltai szerint, ez évről-évre egyre korábban bekövetkezik.

Gulyás Edina

Néhány évtizeddel korábban csak elvétve láttunk klímaberendezéseket az épületeken, azokat elsősorban hűtésre használták. Napjainkban szinte minden házon felfedezhetjük az eszközök külső egységét és egyre többen fűtenek is azokkal. A klímaszereléssel foglalkozó szakemberek azonban még mindig azt tapasztalják: a kánikula indítja be igazán a szezont. 

Kánikula indítja be a klímaszezont Nógrádban is
Kánikula indítja be a klímaszezont, de egyre többen használják fűtésre is a berendezéseket. 
Forrás:  Beküldött fotó

Kánikula hatására érkeznek a megrendelések

– Nem igazán jellemző, hogy már kora tavasszal eszükbe jutna az embereknek klímát szereltetni az otthonukba. Az első melegebb napok, a kánikula hatására érkeznek az első megrendelések – tájékoztatta portálunkat File Gábor, a File Klímatechnika Kft. tulajdonosa, aki azt is hozzátette, hogy ez évről-évre egyre korábban bekövetkezik. 

Az is megfigyelhető, hogy napjainkban már jellemzően nem csak hűtésre, hanem fűtésre is használják a klímaberendezéseket. Ennek az egyik lehetséges magyarázata, hogy az állami támogatások a fűtéskorszerűsítést támogatják. Amiatt is választják egyre többen ezt a fűtési módot, mert kedvezőbben alakulnak a rezsiköltségek a gáz árának jelentős drágulása miatt. 

Havi néhány ezer forinttal emelkedhet a rezsiköltség

– Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ha fűtésre is szeretnénk a berendezést használni, akkor arra optimalizált eszközt válasszunk. Annak is érdemes ilyen klímát beszereznie, aki csak hűtésben gondolkodik, igaz, hogy drágább, de a gázkazán esetleges meghibásodása esetén nagy segítséget nyújt – hívta fel a figyelmet a szakember. 

A panelházak esetében észrevehetően emelkedik a klímabeszerelések száma, hiszen a forró nyári napokon ezekben szinte elviselhetetlen a hőség. Az, hogy milyen típusú és teljesítményű berendezést válasszunk mindig a helyiségek méretei, az ingatlan paraméterei határozzák meg. Érdemes azt kicsit túlméretezni az energiahatékonyság érdekében. Egy panelház esetében, havi 8-10 ezer forinttal emelkedhet a rezsiköltség a klímahasználat miatt. 

– Napjainkban Magyarországon a kínai Gree márkából adnak el legtöbbet, de a főbb gyártók, mint a Daikin, vagy a Mitsubishi, már régen a piacon vannak. A régi berendezéseket abban az esetben érdemes lecserélni, ha megugrik a fenntartási költsége. Emellett azt is érdemes tudni, hogy az új, környezetkímélő hűtőközegek csak az új készülékekben találhatók meg – hangsúlyozta File Gábor. 

A klímaberendezések tisztítása évente kétszer ajánlott

A szakember arra is kitért: minden szezon előtt, évente kétszer, ajánlott a berendezések karbantartását elvégeztetni. Ekkor megtörténik azok tisztítása, a hűtőközeg szivárgás-ellenőrzése, valamint a nyomás ellenőrzése. A belső egység tisztítása, fertőtlenítése, a gombaölés nagyon fontos, mert ha ezt elhanyagoljuk, annak extrém esetben egészségkárosító hatása lehet. A készülékek karbantartását minden esetben érdemes szakemberre bízni. 

Napjainkban, főleg az új-építésű házaknál, már hőszivattyút szerelnek be, amik a hűtés és fűtés mellett meleg vizet is előállítanak. Kiépítésük több millió forint, azonban használatuk rendkívül költséghatékony. A klímaberendezésekhez képest a hőszivattyúk komoly gépészeti szerelést igényelnek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában