Rajz

2024.06.16. 15:29

Iker siker: csodát alkot a papírlapon az érsekvadkerti testvérpár (fotók)

Szrenka Zsófia és testvére, Szrenka Máté az Érsekvadkerti Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói. Az ikrek mindketten szép eredményeket értek el az elmúlt időszakban a különböző rajzpályázatokon.

Lászlók Judit

Az érsekvadkerti Szrenka családnál a rajzolás egyfajta családi örökség, amit az ikrek, Szrenka Zsófia és Máté már óvodás kora óta ápol. Az elmúlt időszakban pedig mindketten kiemelkedően szerepeltek a különböző versenyeken.

iker, rajz
Szrenka Zsófia szép sikereket ért el a különféle rajzpályázatokon is
Forrás: Beküldött

– A tavalyi évben folyamatosan neveztem a rajzpályázatokra, amelyeken több nemzetközi és országos helyezést értem el – mondta el portálunknak Szrenka Zsófia. Hozzátette: – A tanév első félévében a Váci Madách Imre Gimnázium felvételijére készültem, illetve szeptembertől a Garay Nagy Norbert Művészeti Stúdió foglalkozásain is részt vettem, ahol többek között a látvány utáni rajzolást és a portrékészítést sajátítottam el. Miután sikeresen felvételt nyertem a gimnázium rajztagozatára, a szabadidőm lehetővé tette, hogy több pályázatra is nevezzek.

Tehetségének köszönhetően Szrenka Zsófia első helyen végzett a költészet napja alkalmából rendezett országos versillusztrációs, a Nemzeti Keresztény Ifjúsági Kulturális Központ Országos bibliai témájú, a Móra Ferenc születésének 145. évfordulója alkalmából megtartott meseillusztrációs, valamint az Asztma-Lét Egyesület asztma napi rajzpályázatán, melyre érintettként is rajzolt. A Bántasz vagy támaszt adsz? A döntés a tiéd! című országos diákpályázaton pedig harmadik helyezést ért el. Mindezek mellett alkotását benyújtotta a „Kína szépségei” Kilencedik Xu Beihong Nemzetközi Ifjúsági és Gyermek Alkotóművészeti pályázatára is, amelyet Kínában bírál majd el egy több száz tagú online zsűri.

Iker siker: több kiállítást is maga mögött tudhat

A Rajzolj a Meséről! címmel az AMTAK Bt. Könyvkiadó nemzetközi pályázatot hirdetett 6-14 éves gyerekeknek, és a legjobbak rajzai – köztük az érsekvadkerti lány öt alkotása is – megjelentek a kiadványban. Ezenfelül az eddigi munkáit kiállították már a balassagyarmati Op-Art Optikában, az Artéria Galériában, valamint a III. Nógrád Megyei Tárlaton Salgótarjánban és a hollókői Magyar Ötvösök Házában. A közeljövőben pedig az Érsekvadkerti Ifjúsági Házban és a Balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtárban lehet majd megtekinteni a munkáit.

Szrenka Zsófiától megtudtuk továbbá azt is, hogy minden egyes pályamunkáját alaposan megtervezi és általában 10-20 óra alatt készül el egy-egy rajza. Elmondása szerint az eddig versenyre nevezett alkotásaival kapcsolatban a szakmai zsűritől rendszerint pozitív visszajelzéseket és dicséretet kapott. Vámos Róbert író például személyes mentorálást és a köteteit is felajánlotta számára, a személyes találkozót a nyáron tervezik majd megvalósítani. 

Szrenka Máté alkotásait is rendre elismerik

Az érsekvadkerti ikerpár másik tagja, Máté is nagyon szeret rajzolni, akinek alkotásait szintén rendre elismerésekkel jutalmazzák. A Szarvasi Mini Magyarország Makettpark pályázatán jutalomban részesült, a Diósjenei Szentgyörgy-napi rajzpályázaton a felsősök között a harmadik lett, a Nógrád vármegyei általános iskolai rajzversenyen a második helyen végzett, illetve a Vietnámi Nagykövetség által meghirdetett „Mai Vietnám gyermek szemmel” nemzetközi rajzpályázaton szintén második helyezést ért el. A füstérzékelő életet menthet elnevezésű vármegyei versenyen viszont első lett, aminek köszönhetően továbbjutott az országos fordulóba.

iker, rajz
Máté is sikert sikerre halmoz rajzaival
Forrás: Beküldött

– A rajzversenyekre az általános iskolai rajztanárnőm, Fábiánné Nógrády Ildikó készített fel, idén az akvarellfestés technikáját sajátítottam el. Bár nagyon érdekel a rajzolás, mégis inkább műszaki vonalon, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnáziumban folytatom tovább a tanulmányait – fogalmazott Szrenka Máté, aki a tervei szerint továbbra sem hagy fel a rajzolással, így az érdeklődők a jövőben is találkozhatnak majd az alkotásaival.

Az érsekvadkerti testvérpár bízik benne, hogy a jövőben tovább fejleszthetik majd a rajztudásukat és minél több versenyen tudnak majd eredményesen szerepelni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában